09.19.2024

Teksas’ta 18 ila 20 yaş arasında olanların silahlanması lehine karar

Texas Mahkemesi Genç Yetişkinler İçin Silah Yasağını Reddetti

Teksas’ta bir federal yargıç, SCOTUS’un Haziran ayındaki silahlarla ilgili dönüm noktası kararından bu yana türünün ilk büyük kararında, 18 ila 20 yaş arasındaki askeri olmayan kişilerin tabanca taşımasını yasaklayan eyalet yasasına itiraz edilmesi lehine karar verdi.

ABD’nin Teksas eyaletinde 18-20 yaş arası silahlanmaya destek

Yargıç Mark Pittman, genç yetişkinleri toplum içinde silah taşımaktan alıkoyan hiçbir tarihsel emsal bulunmadığına karar verdi ve Yüksek Mahkeme’nin, düzenlemeleri ancak İkinci Değişikliğin 18. yüzyılda onaylandığı zamanki düzenlemelere benzer olmaları halinde anayasal olarak tanımlayan rehberliğini vurguladı.

Yargıç Pittman, 21 yaşın altındaki Teksaslıların tabanca taşımasını yasaklayan bir yasayı anayasaya aykırı bularak ve hükümetin İkinci Değişikliğe bir yaş sınırı koyamayacağında ısrar ederek, kararı bozdu.

Yargıç, Anayasa’daki dile atıfta bulunarak , “Tartışmasız tarihsel kanıtlar, 18-20 yaşındakilerin Kuruluş Dönemi’nde milislerin bir parçası olarak kabullenildiğini ortaya koyuyor” dedi. Geçen yıl, bir silah hakları grubu olan Ateşli Silahlar Politikası Koalisyonu’nun desteğiyle iki davacı, her birinin yasanın silah tutma ve taşıma hakkını garanti eden İkinci Değişikliği ihlal ettiğini savunarak kısıtlamaya itiraz etti. Teksas başsavcılığı, yaşlarına göre kimlerin silah taşıyabileceğini kısıtlamak için bazı tarihsel emsaller olduğunu iddia etmeye çalışırken, yargıç aynı fikirde olmadığını ortaya koydu. Şimdiye kadar, ne Teksas Valisi Greg Abbott ne de Başsavcı Ken Paxton, Ateşli Silahlar Politikası Koalisyonu’nun “önemli bir zafer” olarak adlandırıldığı karar hakkında yorum yapmadı.

Pittman, Teksas’ın temyize gitmesine izin vermek için kararını 30 gün süreyle askıya aldı.