09.20.2024

Ticaret Bakanlığın’dan, işgalci İsrail ile ticaretin 3. ülkeler üzerinden sürdüğü iddialarına yanıt

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail’in Filistin’e yönelik uluslararası hukuk ve insan haklarına aykırı saldırılarının ardından Türkiye’nin, 2 Mayıs itibarıyla İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerini tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, “2 Mayıs tarihinden sonra ülkemizden İsrail’e yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi, veyahut İsrail’den ülkemize ulaşan hiçbir İsrail sevkiyatı bulunmamaktadır. İsrail için gümrük sistemi kapalıdır.” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, ihracat ve ithalat rakamlarının her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından şeffaf olarak yayımlandığı anımsatılarak, diğer taraftan, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığının onay verdiği ve Filistin topraklarındaki ihtiyaçlara yönelik sevkiyatların, bu bakanlığın kontrolünde ve Filistin varışlı olduğu teyit edilerek gerçekleştiği bildirildi.

Filistin’e yönelik şiddete karşı dünyada ticaretini durduran yegane ülkenin Türkiye olduğu, bu kararlı uygulamanın İsrail tarafından uluslararası kuruluşlar nezdinde de Türkiye’ye karşı bir propaganda malzemesi olarak kullanılmaya çalışıldığı ifade edilen açıklamada, Türkiye’nin ticareti durdurmasının İsrail tarafından dahi tenkit edildiğinin altı çizildi.