09.20.2024

Trump’a ikinci suikast girişimi sonrası Kremlin’den ilk açıklama

ABD’nin eski başkanı Trump’a yönelik ‘suikast girişimi gibi görünen olay’ hakkında konuşan Kremlin Sözcüsü Peskov, “Düşünmesi gereken biz değiliz; ABD istihbarat servisleri” dedi.

ABD’nin Federal Soruşturma Bürosu (FBI), 13 Temmuz’da uğradığı silahlı saldırıda kulağından yaralanan eski başkan ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump’a yönelik ‘suikast girişimi gibi görünen olayı’ soruşturduklarını duyurdu. Trump’ın dün Florida’da golf oynadığı sırada bulunduğu bölgeye yakın bir alanda silah seslerinin duyulması üzerine gündeme gelen ‘suikast girişimi’ hakkında Rusya da açıklama yaptı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, bugün basına yaptığı açıklamada, ABD’den gelen bilgileri izlediklerini belirterek, ABD’deki seçimlere müdahale etmediklerini savundu. “Birleşik Devletler’de gergin bir durum var; siyasi mücadele tırmanıyor” diye konuşan Peskov, ABD basınına yansıyan haberlere göre şüphelinin Rusya ile savaşta Ukrayna’yı desteklemesine de değindi. Peskov, “Düşünmesi gereken biz değiliz; ABD istihbarat servisleri. Her durumda, ateşle oynamanın sonuçları olur” dedi. 

ELON MUSK’TAN ROKET İÇİN FİYAT İSTEMİŞ

Reuters’a göre, bu yorum, ABD’nin Rusya’ya karşı savaşta Ukrayna’ya olan desteğine açık bir atıftı. ABD merkezli yayın kuruluşları CNN, Fox News ve The New York Times (NYT) saldırı şüphelisinin kimliğini 58 yaşındaki Ryan Wesley Routh olarak açıklarken, FBI konu hakkında yorum yapmamıştı. Reuters’ın Routh adına açılan sosyal medya hesaplarında yaptığı incelemeye göre ise şüpheli açık bir şekilde Ukrayna’yı destekliyordu.

Örneğin, dün olayın ardından gözaltına alınan Routh, 21 Nisan’da, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformunun sahibi Elon Musk’a yine X platformu üzerinden şu paylaşımla seslenmişti. “Senden bir roket satın almak istiyorum. Onu, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in sonunu getirmek üzere, Karadeniz’deki yalısındaki sığınağı (hedef almak) için bir savaş başlığı ile doldurmak isterdim. Lütfen bana bir fiyat verebilir misin?”

TRUMP: SÖYLENTİLER KONTROLDEN ÇIKMADAN ÖNCE…

Trump’ın Florida’da bulunduğu yerin civarında duyulan silah seslerinin ardından güvende olduğunu açıklayan seçim kampanyası iletişim direktörü Steven Cheung, “Başkan Trump, civarda silah sesleri duyulduktan sonra güvende. Şu anda başka ayrıntı yok” demişti. 

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada da ABD Başkanı Joe Biden ile Yardımcısı Kamala Harris’in Trump’ın golf oynadığı Trump Uluslararası Golf Sahası’ndaki güvenlik olayıyla ilgili bilgilendirildikleri belirtilerek, güvende olduğunu bilmelerinin kendilerini rahatlattığı ve düzenli bilgi almaya devam edileceği bildirilmişti.

Donald Trump’ın kendisi de destekçilerine attığı e-postada ‘asla pes etmeyeceğini’ vurgulayarak, “Etrafımda silah sesleri duyuldu ancak söylentiler kontrolden çıkmadan şunları söylemek istiyorum: İyiyim ve güvendeyim” ifadesini kullanmıştı.

Eski başkan Donald Trump, 13 Temmuz’da Pennsylvania’daki bir seçim mitingi sırasında uğradığı suikast girişiminden kulağından aldığı yara ile kurtulmuştu.