05.04.2024

TSK’den Suriye ve Kuzey Irak’ta operasyon

Hava harekatında Kobani’nin vurulduğu belirtildi.

TSK’nin Suriye ve Kuzey Irak’a hava harekatı başlattığı ve Kobani’nin vurulduğu açıklandı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye ve Irak’ın kuzeyinde operasyon başlatıldığını duyurdu. “Pençe Kılıç” isimli hava harekatına ilişkin bakanlığın Twitter hesabından bugün saat 01.12’de yapılan paylaşımda, “Hesap zamanı. Alçaklardan hain saldırıların hesabı soruluyor!” ifadeleri ile havalanmakta olan bir F-16 savaş uçağının fotoğrafı paylaşıldı.

SDG Basın Sözcüsü de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda TSK’nin Kobani’yi vurduğunu belirtti. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de savaş uçaklarının Kobani kırsalındaki mevzileri vurduğunu kaydetti.

Habertürk’ün aktardığına göre hava harekatı, Suriye’den Irak’ın Kuzeyi’ne Türkiye’nin sınır hattının ciddi bir bölümünü kaplayan alanda gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Taksim saldırganı şüphelisinin Afrin’den Türkiye’ye geldiğini ve Kobani’den talimat verildiğini düşündüklerini söylemişti. Soylu, bütçe görüşmelerinde de, “Mersin saldırısı da Menbiç’ten oldu, İstiklal Caddesi saldırısı da Menbiç’ten oldu” ifadelerini kullanmıştı.

MSB’DEN İKİNCİ AÇIKLAMA

MSB, saat 03.13’te yaptığı açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

“PKK/KCK/YPG ve diğer terörist unsurları etkisiz hâle getirerek; Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak, terörü kaynağında yok etmek maksadıyla;

Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde bulunan ve teröristler tarafından ülkemize saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere PENÇE KILIÇ HAVA HAREKÂTI icra edilmiştir.”

RUSYA’NIN KONTROLÜNDEKİ HAVA SAHASI KULLANILDI

NTV, harekatta Rusya’nın kontrolündeki Suriye hava sahasının da TSK tarafından kullanıldığını bildirdi. 

ABD BAŞKONSOLOSLUĞU AÇIKLAMA YAPMIŞTI

ABD’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkenti Erbil kentinde bulunan Başkonsolosluğu cuma akşamı, Türkiye’nin gelecek günlerde Suriye veya Irak’ın kuzeyine bir askeri hamle yapabileceğine dair açık kaynaklardaki iddiaları takip ettiklerini belirtmişti.