05.18.2024

TÜİK’ten ENAG’a bir dava daha

Enflasyon verileri açıklayan ENAG’a TÜİK tarafından bir dava daha açıldı. Geçen yıl TÜİK, ENAG’a kurumun itibarının zedelediği gerekçesiyle bir dava daha açmıştı ve mahkeme davanın reddine karar vererek duruşmayı bitirmişti.

Bağımsız akademisyenler ve ekonomistlerin kurduğu, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hakkında bir dava daha açıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açılan davayı ENAG yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, sosyal medya hesabından duyurdu.

Prof. Dr. Ulusoy’un sosyal medyada yaptığı açıklama şu şekilde:

“Yine mi dava açtınız sayın TÜİK yöneticileri? Sahaya inip enflasyonu ve milli geliri doğru dürüst ölçseniz topluma yararınız olur belki. Bu defa mahkeme salonuna geleceksiniz ama, geçen sefer olduğu gibi kaçmak yok.”

TÜİK DAHA ÖNCE DE DAVA AÇMIŞTI

TÜİK, ENAG’ın yayınladığı enflasyon rakamlarıyla kurumun itibarının zedelediği gerekçesiyle geçen yıl da dava açmış ve ENAG’ın verilerinin yayınlanmaması için ihtiyati tedbir talebinde bulunmuştu.

Davanın duruşması 2022’de Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülmüş; duruşma hakimi, TÜİK’in açmak istediği davanın reddine karar vererek duruşmayı bitirmişti.

ENFLASYON VERİLERİ AÇIKLANDI

Şubat ayı enflasyon verilerini açıklayan TÜİK, yıllık TÜFE’nin baz etkisiyle yüzde 55,18 seviyesine indiğini belirtti. Şubat ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise yüzde 3,15 artış gösterdi.

ENAG ise bugün enflasyonun şubat ayında aylık yüzde 7,21 arttığını açıkladı. ENAG’a göre yıllık enflasyon yüzde 126.91 oldu.