05.02.2024

Türkiye-AB İlişkileri Uzmanı Billion: Türkiye, AB’ye üye olmayacak ama düzenli olarak iş birliğinde bulunabilecek

“AB ve Türkiye’nin birbirlerine ihtiyacı var”

Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü Direktör Yardımcısı Didier Billion, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine karşı olan liderlerin, Türkiye’yi de kapsayacak çözümler aradığını belirterek, “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ve diğer bazı Avrupalı liderlerin düşüncesine göre, Türkiye’yi AB’ye almayacağız ancak onu memnun etmek için çözümler sunmamız da gerekiyor. Türkiye AB’ye gerçekten üye olmayacak ama düzenli olarak iş birliğinde bulunabilecek. İşte Macron ve diğerlerinin Türkiye’ye sunmak istediği alternatif çözüm bu” değerlendirmesini yaptı.

İlk toplantısı Çekya’nın başkenti Prag’da 6 Ekim’de yapılacak Avrupa Siyasi Topluluğu projesine Türkiye’nin davet edilip edilmeyeceği belirsizliğini koruyor. Konuyla ilgili Euronews Türkçe’ye değerlendirmeler yapan Türkiye – AB İlişkileri Uzmanı Didier Billion, Türkiye’nin Prag’a davet edileceğini söyledi.

Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü Direktör Yardımcısı Billion, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine karşı olan liderlerin Ankara’yı da kapsayacak daha farklı çözümler aradığını belirterek “Macron ve diğer bazı Avrupalı liderlerin düşüncesine göre, Türkiye’yi AB’ye almayacağız ancak onu memnun etmek için çözümler sunmamız da gerekiyor. Türkiye AB’ye gerçekten üye olmayacak ama düzenli olarak iş birliğinde bulunabilecek. İşte Macron ve diğerlerinin Türkiye’ye sunmak istediği alternatif çözüm bu” değerlendirmesini yaptı.

“AB ve Türkiye’nin birbirlerine ihtiyacı var”
Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasındaki yeriyle ilgili görüşlerini paylaşan Didier Billion, “Avrupa Siyasi Topluluğu fikri, Macron’un kafasında Türkiye’nin Avrupa Birliği perspektifini reddetmek için oluşturulduysa bu bir hata olur. Eğer bu proje aksine, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerini gerçekçi bir şekilde yeniden canlandırmak için oluşturulsaydı, yapıcı bir fikir olduğunu söyleyebilirdim” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin AB’ye, AB’nin ise Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu söyleyen Billion, Avrupa Siyasi Topluluğu için “Maalesef Macron ve diğer bazı Avrupalı liderler tarafından Türkiye’nin AB’ye girişini engellemek için ortaya atılan bir fikir olduğuna inanıyorum” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından ortaya atılan ve ‘Avrupa’yı ilgilendirilen konuların’ konuşulmasının planlandığı Avrupa Siyasi Topluluğu projesine, 27 AB ülkesinin yanı sıra, AB üyesi olmayan 17 ülkenin de çağrılacağı iddia edilmişti. AB kaynaklarına dayandırılan haberlerde, Türkiye’nin yanı sıra Birleşik Krallık, İsviçre, Gürcistan ve Balkan ülkeleri gibi ülkelere resmi davet gönderileceği öne sürülmüştü.