05.20.2024

Türkiye gerçeği: Her iki EYT’liden biri çalışmaya devam ediyor

5 milyona yakın EYT’linin prim gün şartını sağlayan yaklaşık 1,9 milyonu Mart sonrası emeklilik başvurusu yaparken Mayıs ayı verilerine göre, bunların yüzde 46’sı işe devam etti.

Yıllardır emeklilikte yaşa takılanların (EYT) mağduriyeti konuşuluyordu. Nihayet seçim arifesinde bir adım atıldı ve pek çok mağdur emekli olmayı başardı. Ancak EYT’liler arasında şu ana kadar şartları yerine getirdiği halde yaklaşık 1,9 milyon kişinin emeklilik işlemleri devam ediyor. Ve EYT’lilerin neredeyse yarısı ’emekli’ olduğu halde çalışıyor.

Blooomberg HT‘den Tahsin Akça’nın haberine göre; çalışma hayatında 4A (özel sektör sigortalısı), 4B (BAĞ-KUR’lu) ve 4C ( Emekli Sandığı) statüsünde çalışma sürelerine göre belgelerin tamamlanması bazı EYT’liler için daha uzun sürerken, özellikle tek bir statüde tüm çalışma sürecini tamamlamış olanların işlemleri daha hızlı sonuçlandırıldı.

YAKLAŞIK 3 MİLYON KİŞİ SIRADA BEKLİYOR
EYT kapsamında önümüzdeki 3 yıl içerisinde emekli olacakların sayısının yaklaşık 5 milyon kişi olduğu biliniyor. Yani 5 bin 950 prim gününü tamamlama şartını yerine getirerek emekli olmak üzere yaklaşık 3 milyon kişi daha sırada bekliyor.