09.19.2024

Türkiye Kosova’ya komando taburu gönderecek

Türkiye, Kosova’ya komando taburu gönderecek

Türkiye, NATO’nun talebi doğrultusunda Kosova’ya bir komando taburu gönderme kararı aldığını duyurdu. Ankara, Kosova’nın kuzeyindeki olayların diyalog yoluyla çözülmesi için çağrıda bulundu.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Kosova’da meydana gelen olayların ardından NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı’nın talebi üzerine bir komando taburunun görevlendirildiğini ve bu taburun Kosova’daki Sultan Murat Kışlası’na intikal etmek üzere hazırlıklara başladığını duyurdu.Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin dost ve kardeş Kosova’da yaşanan olaylara karşı yapıcı bir tutum sergilediği ve bölgesel güvenlik ile istikrarın korunması için taraflara itidal çağrısında bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, “Kosova’da meydana gelen olaylar sonrasında NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı/Napoli ( İtalya) tarafından yapılan talep doğrultusunda, daha önce NATO Kosova Gücüne tahsisli olan 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza (Lüleburgaz) bağlı bir komando taburu ihtiyat birliği olarak görevlendirilmiştir. Görevlendirilen birliğimizin 4-5 Haziran 2023 tarihleri arasında Kosova’daki Sultan Murat Kışlası’na intikal etmek üzere gerekli hazırlıklara başlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Kosova’nın kuzeyindeki siyasi krizin şiddet olaylarına dönüştüğü ve Arnavut belediye başkanlarının göreve gelmesiyle gerginliğin arttığı belirtilen açıklamada, olayların ardından NATO’nun Kosova’daki asker sayısını artıracağı ve Türkiye’nin de komando taburuyla bu çabaya destek vereceği vurgulandı.