09.20.2024

Türkiye’den Yunanistan’a yardım teklifi: Hakan Fidan mevkidaşına iletti

Türkiye, orman yangınlarıyla mücadele eden Yunanistan’a yardım teklifinde bulundu. Yunanistan’ın konuyu değerlendirip gerekirse yardım talep edeceği bildirildi.

Yunanistan’ın başkenti Atina’nın doğusunda bulunan Varnava bölgesinde dün öğleden sonra başlayan yangın ülkede büyük endişe yarattı.

Bölgede etkili olan şiddetli rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan yangının kontrol altına alınması zorlaştı. Yunanistan’daki yangına 26 hava aracı ve 120 itfaiyeci ile müdahale edildi.

9 KÖY TAHLİYE EDİLDİ

Alevlerin yerleşim birimlerine ulaşması nedeniyle 9 köy tahliye edildi. Yunan polisi ve gönüllüler, yangın nedeniyle evlerinde mahsur kalan bazı vatandaşları kurtardı. Sıcak havanın etkisiyle dumanlar başkent Atina’ya kadar ulaştı. Yunan yetkililer tarafından vatandaşlara gerekmediği sürece dışarı çıkmamaları talimatında bulunuldu.

Yunanistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada da yangın sebebiyle artan sağlık ihtiyaçlarına karşı Nea Makri ve Kapandritios’taki sağlık merkezleri ile Atina’daki bazı hastanelerin yüksek alarm durumunda bulunduğu duyuruldu. 

İKİ HASTANE İÇİN TAHLİYE KARARI

Ağaçlık alandaki yangın bu sabah erken saatlerde rüzgarın etkisiyle Penteli Çocuk Hastanesi ile 414. Askeri Hastanesi yakınına ulaştı. Bunun üzerine harekete geçen yetkililer, bölgede bulunan hastanelerin tahliye edilmesine karar verdi. 

Dün öğleden sonra çıkan yangına bugün 500’den fazla itfaiyeci, 152 itfaiye aracı, çok sayıda gönüllü, 17 yangın söndürme uçağı ve 15 helikopter müdahale ediyor. Yangında çok sayıda ev zarar gördü. Yangında polis, çoğunluğu yaşlı ve uyarıları dikkate almayan 200’den fazla kişiyi tahliye etti.

TÜRKİYE’DEN YUNANİSTAN’A YARDIM TEKLİFİ

Öte yandan Türkiye, Yunanistan’da büyüyen yangınlar nedeniyle yangını birlikte durdurmak adına yardım teklifi etti. Teklifi bizzat Dışişleri Bakanı Hakan Fidan mevkidaşına iletti. Yunanistan’ın konuyu değerlendirip gerekirse yardım talep edeceği bildirildi.