09.08.2024

Uganda Devlet Başkanı Museveni: “Dünyanın tüm ülkeleriyle ticaret yapmak istiyoruz”

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, Salı günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile birlikte yaptığı kapanış konuşmasında medyaya ulusunun “dünyanın tüm ülkeleriyle ticaret yapmak istediğini” ifade etti

Yoweri Museveni, Rusya ile yüzyılın işbirliğini ve “diğer insanların düşmanlarıyla savaşmayı” reddetmesini gündeme getirdi.

Uganda, Rusya ile daha yakın işbirliği arıyor ve savaşmayı reddediyor “diğer insanların düşmanları” olarak ifade etti.

Ülkenin lideri Yoweri Museveni, Salı günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Entebbe kentinde düzenlediği ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Rusya ile ticaret yapmak istiyoruz ve tüm dünya ülkeleriyle ticaret yapmak istiyoruz. Birinin düşmanının düşmanı olmaya inanmıyoruz. Başkalarının düşmanlarıyla savaşmak değil, kendi düşmanlarımızı yapmak istiyoruz. Bu bizim doktrinimiz” Uganda cumhurbaşkanı, Rusya’nın ve ondan önceki Sovyetler Birliği’nin yüz yılı aşkın bir süredir Uganda’yı ve Afrika’nın sömürgecilik karşıtı hareketini desteklediğini ve ülkeye hiçbir zaman zarar vermediğini söyledi.

Uganda’nın zengin doğal kaynaklarına dikkat çeken Museveni, ülkesinin uzay bilimi, nükleer enerji, tıp ve gıda gibi alanlarda Rusya ile işbirliğini daha da artırabileceğini umduğunu belirtti. Afrika’ya yapılan çağrıları anlamadığını da vurguladı.

“Otomatik olarak” Uganda’nın kendisine hiçbir zaman zarar vermeyen ülkelere sırtını dönemeyeceğini, özellikle de geçmişte sömürgeci zalimleri affettiğini ve şimdi onlarla birlikte çalıştığını göz önünde bulundurarak, Rus karşıtı bir tavır takınmadıklarını kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un diplomatik Afrika gezisi sırasında düzenlenen ortak basın toplantısında, ilk kez üst düzey bir Rus yetkilinin Uganda’yı ziyaret ettiğini vurguladı. Pazar günü Lavrov, Mısır’daki mevkidaşı ile bir araya geldi ve burada ABD, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve AB’den bir grup Batılı büyükelçinin Mısırlı yetkilileri Rusya’nın üst düzey diplomatıyla ortak fotoğraf çekmemeleri konusunda uyardığı ortaya çıktı. Rusya, Batı’nın fotoğrafları sansürleme girişimlerini ortaya çıkardı. Museveni’ye benzer uyarılar alıp almadığı sorulduğunda, kimsenin kendisine böyle bir şey soracak kadar “aptal” olmadığını söyleyerek, pozisyonunun her zaman açık olduğunu, kendisinin “doğu yanlısı” veya “yanlısı” olmadığını belirtti.Ugandalı lider, Afrika Özgürlük hareketinin stratejisini ana hatlarıyla açıklayarak devam etti. “Sosyal sistemlerden bağımsız olarak insanın durumunu iyileştirmeyi amaçlayan ilerici güçler” her zaman memnuniyetle karşılanacaktır.

Museveni, Uganda ile aynı sosyal sistemi paylaşmayan, ancak yine de kendi ülkelerindeki yaşam koşullarını başarılı bir şekilde iyileştiren Çin ve Suudi Arabistan örneklerini verdi.“Hoş bulduk [these countries] çünkü insanın doğa tarafından ezilmesi, doğanın elindeki insanın acısını hafifletme, sel, hastalık vb. kontrol etme yönünü ele alıyorlar. ” Cumhurbaşkanı, bir ülkenin ilerleme kaydetmesinin diğer uluslar için bir faydası olduğunu belirtti. “Bu, tüm insan ırkı için doğru ilerleme anlayışıdır” dedi.Ugandalı lider, Rusya’da ilerleme ve istikrar olduğunda bunun Uganda’ya da fayda sağladığını, çünkü Rusya ile çeşitli alanlarda daha fazla ticaret ve işbirliğine izin verdiğini ifade etti. “Aradığımız şey bu. Dünyadaki herkes için kazan-kazan işbirliği”

Museveni, bunun Afrika Kurtuluş Hareketi’nin stratejisinin bir parçası olmadığını belirterek, ülkeler arasındaki rekabet fikrini reddettiğini de sözlerine ekledi.