10.06.2024

Ukrayna AB’nin aday ülkesi olacak

Ukrayna’nın AB’ye adaylık statüsüne ilişkin pozitif açıklamalar devam ediyor. AB Komisyonunun ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Ukrayna’nın adaylığına dönük pozitif açıklamalar yaptı.

AB Liderler Zirvesi yaklaşırken Ukrayna’nın adaylık statüsüne ilişkin yeni açıklamalar yapılıyor. Dün AB Komisyonu, bugün ise Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ukrayna’nın adaylığına dönük pozitif açıklamalarda bulundu. Bugün ayrıca İnglitere Başbakanı Boris Johnson Kıyiv’deydi. Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’ye savaşan Ukrayna ordusunu eğitmeyi teklif etti.

NATO zirvesi öncesinde de hazırlıklar sürüyor. Ukrayna’ya yapılacak yardımlarla birlikte NATO’nun doğu cephesini güçlendirmesine dönük adımlar atması da planlanıyor. Ayrıca NATO’nun 2010 yılında duyurduğu askeri konsepti de güncellenecek; Rusya ve Çin tehdit olarak kabul edilecek. Fransa ise gıda koridoru için yeni bir formül belirledi. Tahıl önce Romanya’ya taşınacak.

UKRAYNA’NIN AB ADAYLIĞI NETLİK KAZANDI

Geçtiğimiz günlerde AB’nin lokomotif ülkeleri Almanya, Fransa ve İtalya’nın liderleri Ukrayna’yı ziyaret ettiler. Liderler bu ziyarette Ukrayna’nın statüsüne yönelik pozitif bir işaret verdiler. Dün AB Komisyonu, birliğe Ukrayna’nın adaylığının başlatılmasını tavsiye etti. Bugün bu konuda açıklamalarda bulunan Almanya Başbakanı Olaf Scholz “(Ukrayna’ya) AB perspektifi açacak, birlikte varılmış, somut bir AB kararına ilişkin 27 kez ‘Evet’ elde etmek için çalışacağız” dedi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski ise bu gelişmeleri “hak ettiğimiz iyi haber” olarak ifade etti.

JOHNSON UKRAYNA ORDUSUNU EĞİTMEYİ TEKLİF ETTİ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson bu sabah Kıyiv’e geldi. Johnson’un savaşın başından itibaren bu ikinci ziyaretiydi ve AB liderlerinden hemen sonra Ukrayna’ya gelmesi ilgi çekti. İç politikada sıkışan Johnson’un komuoyunda pozitif bir imaj oluşturmak maksadıyla bu ziyareti gerçekleştirdiği iddia ediliyor. İngiltere Başbakanı, Cumhurbaşkanı Zelenski ile görüşmesinde cephedeki Ukrayna askerlerini eğitmeyi teklif etti. Aslında İngiltere, 2015 yılından beri düzenli olarak Ukraynalı askerleri eğitiyor, savaşın başlangıcına kadar geçen zaman diliminde yaklaşık 22 bin askeri eğitti. Şimdi ise Ukrayna ordusundaki 10 bin askere 120 günlük periyotlar halinde dönüşümlü olarak temel muharebe, temel tıbbi eğitimler ile patlayıcı ve siber güvenlik eğitimlerinin verilmesi gündemde. Eğitimlerin Ukrayna dışında verilmesi teklif edildi.

NATO’NUN ASKERİ KONSEPTİ GÜÇLENECEK

Yaklaşan NATO Liderler Zirvesi’ne yönelik hazırlıklar sürüyor. Genel Sekreter Stoltenberg, veto konusunda Türkiye’yi ikna etmek istediklerini ifade etti. Ayrıca NATO’nun doğu kanadını güçlendirme planı gündemde. Özellikle Litvanya’ya kolektif görev güçlerinin yerleştirilmesi planlanıyor. Ukrayna’ya yeni askeri yardımlar da zirvede kararlaştırılacak. Öte yandan Ukrayna tarafı batıdan gelen yardımlardan şikayetçi. Ukrayna Savunma Bakanlığı taleplerinin yalnızca % 10’luk bir kısmına cevap verildiğini açıkladı.

2010 yılında duyurulan NATO’nun askeri konseptinde Rusya “muhtemel partner” olarak görülüyordu. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını “şimdiye kadar karşılaşılan en büyük tehdit” olarak değerlendiren Stoltenberg, yapılacak güncelleme ile Rusya’nın artık tehdit ülke olarak tanımlanacağını ifade etti. Ayrıca Rusya ile birlikte Çin’in de tahdit olarak tanımlanabileceği konuşuluyor.

GIDA KRİZİNE FRANSA’DAN KORİDOR FORMÜLÜ

Geçtiğimiz günlerde Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Türkiye’yi ziyaret etmiş ve ikili arasında tahıl koridoru görüşülmüştü. Başta BM olmak üzere uluslararası kamuoyu bu koridorun açılmasını bekliyor. Rusya ve Türkiye arasındaki görüşmelere Ukrayna tarafı katılmamış ve Ukrayna Dışişleri Bakanlığı bu görüşmelerden çözüm çıkmayacağını değerlendirmişti. Dünya adım adım bir gıda krizine yaklaşırken Rusya’nın zaman kazanmaya çalıştığı iddia ediliyor. Fransa ise yeni bir formül üzerinde çalışıyor: Tahılın kara, demir ve deniz yolu üzerinden Romanya limanlarına, limanlardan ise kargo gemileri ile dünyaya servis edilmesi.