05.20.2024

Ukrayna ile İsveç ortak ‘CV90’ üretecek

Zelenskiy’den ‘CV90’ açıklaması: İsveç’le beraber üreteceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’a göre, Ukrinform’un kendi muhabiri bildirdi. “Bugünkü görüşmelerimiz elbette İsveç, Avrupa ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin sizinle birlikte sizi en iyi şekilde nasıl destekleyebileceğine odaklandı. Bildiğiniz gibi İsveç, geçen yılın Şubat ayından bu yana Ukrayna’ya 2,2 Euro yardımda bulundu. Kristerss, “Ukrayna’nın ihtiyaçlarının mümkün olduğu sürece karşılanmasını sağlamak için ortak ortaklarımız olan sizlerle yakın diyalog ve diyalog içinde siyasi, askeri, insani ve mali destek sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Stockholm ziyareti sırasında CV90 zırhlı muharebe araçlarını İsveç ile beraber üreteceklerini açıklayan Ukrayna lideri Zelenskiy, “Bu araçları en kısa sürede piyasaya sürmek için çalışacağız” dedi.

‘ERDOĞAN İLE DE GÖRÜŞTÜM’

İsveç’in NATO üyeliğini desteklemeye devam ettiklerini de vurgulayan Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptıkları görüşmelerde bu konuyu gündeme getirdiğini aktardı. İsveç Başbakanı Kristersson da Ukrayna’ya bugüne kadar toplam 2 milyon 200 bin avro tutarında askeri savunma yardımı gönderdiklerini belirterek Ukrayna’ya verilen askeri desteğin son dilimi olarak Leopard tanklarını da teslim ettiklerini sözlerine ekledi. Kristersson, Ukrayna’ya CV90 zırhlı muharebe aracı vereceklerini duyururken araçların, Ukrayna’da üretimi ve bakımı içinde anlaşma imzaladıklarını belirtti.

Kristersson açılış konuşmasında “Sadece bayraklarımız aynı renklere sahip değil… iki ülke arasındaki ilişkiler de yüzlerce yıl öncesine dayanıyor” dedi.

Büyük çaplı savaşın başlangıcından bu yana İsveç, Ukrayna’ya ikili destek olarak 2,2 milyar Avro sağladı ve şu anda İsveç hükümetinin uluslararası alanda en önemli görevi olan özgürlük ve toprak bütünlüğü mücadelesinde ulusa yardım etmeye devam edecek.