09.16.2024

Ukrayna ordusu Rusya topraklarına ilerliyor

Ukrayna’nın en üst düzey askeri komutanı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Kiev’in Rusya’nın Kursk bölgesinin işgal altındaki kısmında bir askeri komutanlık ofisi kurduğunu ve kuvvetlerinin hala ilerlediğini ve son 24 saat içinde 1,5 kilometre kadar ilerleme kaydettiklerini belirtti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Syrskyi, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin yayınladığı bir videoda Kiev güçlerinin geçen hafta başlattığı saldırıdan bu yana Rusya’nın Kursk bölgesine 35 kilometre ilerlediğini söyledi.

Ukrayna’nın bu açıklamaları hiçbir bağımsız kaynak tarafından doğrulanmış değil.

Öte yandan İngiltere Savunma Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, İngiliz silahlarının Ukrayna güçleri tarafından Rusya topraklarındaki operasyonlarda kullanılabileceğini, ancak uzun menzilli Storm Shadow füzelerinin kullanımına ilişkin kısıtlamaların devam ettiğini söyledi.

Son iki hafta içinde Ukrayna, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana bağımsız Rus topraklarına yönelik en büyük yabancı saldırıyı gerçekleştirdi ve bir Ukraynalı yetkili bunun, halkı saldırılara karşı korumak için bir tampon bölge oluşturmak üzere tasarlandığını söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron Mayıs ayında yaptığı açıklamada Ukrayna’nın Rusya içindeki hedefleri vurmak için Londra tarafından sağlanan silahları kullanma hakkı olduğunu söylemiş, ancak hükümet daha önce Ukrayna’nın bağışlanan silahları Rus topraklarında kara kuvvetleri tarafından kullanması konusunda yorum yapmamıştı.

İngiltere Savunma Bakanlığı sözcüsü, silah teslimatlarının kullanımını bugüne kadarki en açık ifadelerle ortaya koyarak, Ukrayna’nın “Rusya’nın yasadışı saldırılarına karşı açık bir meşru müdafaa hakkı” olduğunu ve “bunun Rusya içindeki operasyonları engellemediğini” söyledi.

Sözcü, “Hibe sürecinde ekipmanların uluslararası hukuka uygun olarak kullanılacağını açıkça belirtiyoruz” dedi.

Bu politika, Ukrayna’ya verilen İngiliz tankları, tanksavar füzeleri ve diğer askeri teçhizatın, Ukrayna’nın Rusya’nın işgaline karşı savunmasının bir parçası olarak Rusya içinde kullanılabileceği anlamına geliyor.