05.03.2024

Ukrayna: Rusya, Bahmut’u ele geçirme girişimini sürdürüyor

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya ordusunun Liman, Bahmut, Avdiyivka, Marinka ve Şahtersk yönlerinde çatışmaları sürdürdüğünü duyurdu.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun Bahmut şehrini ele geçirme girişimlerini sürdürdüğünü bildirdi. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rus ordusunun, ana çabalarını Liman, Bahmut, Avdiyivka, Marinka ve Şahtersk yönlerinde taarruza geçmeye yoğunlaştırdığı belirtildi.

AA’nın aktardığına göre son bir günde Rus güçlerinin, Donetsk bölgesinin Slovyansk şehrinin altyapısına füze saldırıları düzenlediği aktarılan açıklamada, “Düşman, 6 hava saldırısı ve çoklu fırlatma füze sistemlerinden 20 saldırı gerçekleştirdi” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, Bahmut yönünde Rus askerlerinin Bahmut şehrini ele geçirme girişimlerini sürdürdüğü belirtilerek, Ukrayna ordusunun bu yönlerdeki Minkivka ve Orihovo-Vasilyivka yerleşim bölgelerinde Rus saldırılarını püskürttüğü vurgulandı.

Ayrıca Donetsk bölgesinin Bohdanivka, Bahmut, Çasov Yar, Kurdyumivka, Drujba, Mayorsk ve New York şehirlerinin saldırılara maruz kaldığı kaydedildi.

STOLTENBERG ‘DÜŞEBİLİR’ DEMİŞTİ
Geçtiğimiz günlerde, Rusya ordusu yanında savaşan paralı asker şirketi Wagner’in kurucusu Prigojin Ukrayna’nın Bahmut kentinin doğusunu ele geçirdiklerini iddia etmişti. Prigojin, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, “Bakhmut Nehri’nin doğusundaki her yer tamamen Wagner’in kontrolü altında” ifadelerini kullanmıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise “Rusya büyük kayıplar yaşadı ama aynı zamanda Bahmut’un önümüzdeki günlerde düşebileceğini göz ardı edemeyiz” demişti.

WAGNER, 1 MİLYAR DOLAR ‘MALİYET’ AÇIKLADI
Prigojin, yaptığı son açıklamada askerlerinin Bahmut’taki saldırılarının aylık olarak ne kadara mal olacağını duyurdu. Wagner grubunun aylık yaklaşık 1 milyar dolar değerinde 10 bin ton mühimmata ihtiyacı olduğunu belirten Prigojin şunları söyledi: ‘Bir kilogram mühimmat 50 dolar, 10 bin ton mühimmat ise 500 milyon dolar. Tanklar, makineli tüfekler, füzeler ve diğer saçmalıkları eklerseniz 500 milyon daha alırsınız. Toplam, bir milyar.”