05.19.2024

Uluslararası Göç Örgütü: 2024’te Akdeniz’de 100 göçmen öldü veya kayboldu

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü Orta ve Doğu Akdeniz’de 2024’ün başından bu yana yaklaşık 100 göçmenin öldüğünü veya kaybolduğunu açıkladı. Göç Örgütü bu rakamın geçtiğimiz yılın aynı döneminde kaydedilen rakamın iki katından fazla olduğunu söyledi.

Avrupa’ya kaçak göçü engellemenin yollarını tartışmak üzere Roma’da düzenlenen İtalya-Afrika Konferansı’nda Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü acı bir açıklamada bulundu.

Reuters’ta yer alan habere göre, Afrikalı liderler ve Avrupa Birliği yetkililerin katıldığı konferansta Uluslararası Örgüt Orta ve Doğu Akdeniz’de 2024’ün başından bu yana yaklaşık 100 göçmenin öldüğünü veya kaybolduğunu, bu rakamın geçen yılın aynı döneminde kaydedilen rakamın iki katından fazla olduğunu söyledi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Müdürü Amy Pope yaptığı açıklamada, “Ölüm ve kaybolmalara ilişkin son kayıtlar, güvenli ve düzenli yolları içeren kapsamlı bir yaklaşımın hem göçmenlere hem de devletlere fayda sağlayacak tek çözüm olduğunu net bir şekilde hatırlatıyor” dedi.

IOM’nin Kayıp Göçmenler Projesi, geçtiğimiz yıl Akdeniz’de 3 bin 41 göçmenin öldüğünü veya kaybolduğunu tespit etti; bu sayı 2022’deki 2 bin 411 göçmene göre önemli bir artış.

Bu ayın başlarında yaklaşık 40 Tunuslu göçmen , bir tekneyle İtalya kıyılarına doğru yola çıktıktan sonra kaybolmuştu.

Tunus son zamanlarda yoksulluk ve çatışmalardan kaçan insanların Akdeniz’e geçişinde ana kalkış noktası olarak Libya’nın yerini aldı.