05.19.2024

Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin sağlık görevlileri Gazze’ye girdi

İsrail ve Filistin arasındaki savaşın 21. günü geride kalırken, bölgeye giden yardım tırları sivillerin hayata tutunmasını sağlıyor. Uluslararası Kızılhaç Komitesi de sağlık görevlilerinin 7 Ekim’den bu yana bugün ilk kez Gazze’ye giriş yaptığını duyurdu. Yetkililer ise “Küçük bir rahatlama sağlayacağını ancak yeterli olmadığını” dile getirdi.

AFP haber ajansının aktardığına göre, bugün altı sağlık personeli, dört ICRC uzmanı ve altı yardım kamyonu Gazze’nin Mısır ile olan Refah sınır kapısından geçti.

ICRC bölge müdürü Fabrizio Carboni, konvoyun “küçük bir rahatlama sağlayacağını ancak yeterli olmadığını” söyledi ve devam etti:

“Cerrahi ekibimiz ve tıbbi malzemelerimiz Gazze’deki doktor ve hemşirelerin üzerindeki aşırı baskının hafifletilmesine yardımcı olacak. Ancak güvenli ve sürdürülebilir insani erişime acilen ihtiyaç var. Bu insani felaket her geçen saat derinleşiyor.”

‘ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN OLARAK BÖLGEYE GİRİYORUZ’
ICRC’nin sosyal medya platformu X üzerinden yapılan paylaşımda, “Tüm tarafları uluslararası hukuka uygun olarak bölgeye güvenli erişimin sağlanması için çalışmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi. ICRC’nin sözleri, Gazze’de kötüleşen insani kriz konusunda uyarıda bulunan Birleşmiş Milletler’in sözlerini de yansıtıyor.

Hamas kontrolündeki sağlık bakanlığına göre Gazze’de 7 Ekim’den bu yana 7 binden fazla kişi hayatını kaybetti. 18 binden fazla kişi ise yaralı.