09.08.2024

UNICEF, sayıyı açıkladı! 3 milyon çocuk yerinden edildi

Sudan’da devam eden iç savaş hakkında bir rapor hazırlayan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yaklaşın 3 milyon çocuğun bu savaştan etkilendiğini ve yerlerinden edildiğini belirtti. Ayrıca bunun dünyadaki en yüksek sayı olduğu kaydedildi.

Unicef’in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda Sudan’da 15 Nisan’dan beri devam eden iç savaşta yaklaşık olarak 3 milyon çocuğun zorunlu göç etmesine neden oldu.

Savaşın daha da tırmanmasının, daha fazla çocuğun şiddet, istismar ve sömürü riskiyle karşı karşıya kalarak evlerini terk etmesine neden olduğuna dikkati çekilen açıklamada, “Çocukların güvende ve sağlıklı olması, öğrenmesi ve oynaması için savaş durdurulmalı.” ifadesi kullanıldı.

VATANDAŞLARA KARŞI AĞIR İHLAL VAR

Doğu Afrika ülkesi Sudan’da 15 Nisan’da ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında çatışmalar başlamıştı.

Sudan İnsan Hakları Gözlemevine (SOHR) göre, 15 Nisan’da başlayan ve tüm şiddetiyle süren çatışmalarda, yaklaşık 10 bin kişi hayatını kaybetti, 25 milyon Sudanlı insani yardıma muhtaç hale geldi ve 5,4 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

‘TERÖRİST GRUP’ OLARAK İLAN EDİLME ÇAĞRISI

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, 6 Eylül’de, devlete karşı isyan ettiği, vatandaşlara karşı ağır ihlallerde bulunduğu ve ülkenin altyapısını kasıtlı olarak sabote ettiği gerekçesiyle HDK’yi feshetme kararı almıştı.

Burhan, uluslararası topluma, orduyla nisan ortasından beri çatışan HDK’yi “terörist grup” olarak kabul etmesi çağrısında bulunmuştu.

Bölgesel ve uluslararası ateşkes ve müzakere girişimleri, tarafların karşılıklı ihlal suçlamaları ve öne sürülen şartlarda anlaşması nedeniyle şu ana kadar başarısız olmuştu.