05.05.2024

UNICEF’ten 2023 değerlendirmesi: Çocuklar için en zor yıllardan biri oldu

Dünyada 2023 yılında yaşanan savaşlar nedeniyle yüzbinlerce kayıp yaşanırken, milyonlarca insan evinden ayrılmak zorunda kaldı. Yaşanan çatışmalardan en çok çocuklar etkilendi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Yardımcısı Ted Chaiban, 2023’ün dünya genelinde çocuklar için “en zor yıllardan biri” olduğunu söyledi ve Gazze’de hayatını kaybedenlerin yüzde 40’ından fazlasının çocuk olduğunu vurguladı.

2023 yılında savaşlar ve doğal afetler nedeniyle yüz binlerce insan yaşamını yitirirken yaşanan savaşlar gelen görüntüler tüm dünyayı derinden sarstı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Yardımcısı Ted Chaiban, dünya genelinde çocuklar açısından 2023’e ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘EN ZOR YILLARDAN BİRİ’

Fonların yetersizliğinin, 2023’ü “en zor yıllardan biri” yapan faktörlerden biri olduğunu belirten Chaiban, bunun, hayat kurtarıcı yardıma ihtiyaç duyan çocuklara zarar verdiğini söyledi.

2023’ün dünya genelinde çocuklar için en zor yıl olduğunu söyleyen Chaiban, Beni en çok sarsan şeylerden biri, öncelikle Gazze’de gördüğümüz, korkunç ve eşi görülmemiş şiddetti.” diye konuştu.

Gazze’de hayatını kaybedenlerin yüzde 40’ından fazlasının çocuk olduğunu vurgulayan Chaiban, bu oranın, “40’ın üzerindeki çatışmalarda görülenin iki katı” olduğunu söyledi.

Çatışmaların çocukları derinden etkilediğini belirten Chaiban, bu sorunlara yanıt vermek için insancıl sistemin var olmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı.