09.28.2024

Vatikan’daki cinsel istismar skandalında Papa Franciscus’u sorumlu tutan Başpiskopos Viganò ‘bölücülük’ suçlamasıyla Vatikan’a çağrıldı

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’u sıkça eleştiren ve istifaya davet eden Vatikan’ın ABD nezdindeki eski Büyükelçisi Başpiskopos Carlo Maria Vigano, kendisine yöneltilen Katolik Kilisesinin birliğini bölmek suçlamasına karşı savunma vermeye çağrıldı

Başpiskopos Vigano çocuk kaçakçılığına karşı konuştuğu bir videoda yayınladı. Hillary Clinton, John Podesta ve çocuk pornografisi nedeniyle tutuklanan eski The Recount editörü Slade Sohmer gibi isimlerin isimlerini verdi. Başpiskopos Carlo Maria Viganò video da şu noktalara değindi:

– Çalıntı seçimler

– COVID yükümlülükleri

– Kilisenin yolsuzluğu

– İsrail Filistin’de sivilleri katlediyor

– Dünya Ekonomik Forumu’na karşı.

Başpiskopos şimdi “Papa Francis”in meşruiyetini reddetmekle, “onunla” olan birliği bozmakla ve İkinci Vatikan Konsili’ni reddetmekle suçlanıyor.

Vatikan’ın 2011-2016 yıllarında ABD Büyükelçisi olarak görev yapan Başpiskopos Vigano, X platformundaki hesabından, Vatikan İman Doktrini Kurulu Bakanlığından kendisine gönderilen resmi yazıyı paylaşarak savunma vermeye çağrıldığını duyurdu. Başpiskopos Vigano, kendisine Katolik Kilisesinin birliği için gerekli unsurları reddetme, Papa Franciscus’un meşruiyetinin sorgulanması ve Katolik Konsilinin diğer dinlerle olan münasabetlerini düzenleyen 2. Vatikan Konsilini (1962-1965) reddetme gibi suçlamaların yöneltildiğini aktardı.

Vatikan’ın yönelttiği suçlamalara yanıt veren Başpiskopos Vigano, “Bana yöneltilen suçlamaları onur olarak kabul ediyorum. Bu kilise, tarihteki tüm papalardan ve Hz. İsa’nın kilisesi olmaktan kopuk hareket ediyor. Suçlamalardaki ifadelerin, tezlerimi doğruladığına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.Vatikan, Başpiskopos Vigano’ya 11 Haziran’da gönderdiği yazıda, 28 Haziran’a kadar savunmasını vermek üzere süre tanıdığı, aksi takdirde yokluğunda bir karar vereceğini bildirdi.

11 yıldır Katolik Kilisesi’nin başında bulunan Papa Franciscus, dünyanın pek çok yerinde cinsel istismar vakaları ve bunların örtbas edilmemesine yönelik bazı adımlar atsa da istismar mağdurları bunları yeterli bulmuyor. Mağdurlar, Papa’nın bu konuda daha fazlasını yapması gerektiğini savunuyor.

Vatikan ABD eski büyükelçisi, Papa Francis’in meşruiyetini sorgulayarak Katolik Kilisesi’ni bölme suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

Vatikan diplomasisinin eski bir üyesi olan ve Vatikan’ı Avrupa Konseyi’nde (1989-1992), Nijerya’da (1992-1998) veya Amerika Birleşik Devletleri’nde (2011-2016) temsil eden Mgr Viganò, 2016’dan bu yana emekli oldu. 2018’de Vatikan’ın Kardinal Theodor McCarrick’e yönelik cinsel taciz muamelesini kınayarak ve özellikle Amerikalı kardinali korumakla suçladığı Papa Francis’in istifasını talep ederek büyük bir skandala neden oldu. Baskı altında Vatikan, 2020’de McCarrick olayıyla ilgili büyük bir soruşturma yayınladı; bu soruşturmada Başpiskopos Viganò’nun suçlamalarına çok sayıda yanlış bilgi, hatalı spekülasyon ve ihmalden üzüntü duyarak yanıt vermeyi seçti. Roma ayrıca, nuncio’nun Washington’da görev yaptığı sırada bu olaydaki fiyaskoda Piskopos Viganò’nun doğrudan sorumluluğunun altını çizdi ve onu, suçunu kanıtlamak için gerekli delilleri Vatikan’a sunmamakla suçladı.

İtalyan başpiskoposu daha sonra bir “Vatikan kurgusu”nu kınadı. Bu rapor ışığında, Piskopos Viganò’nun 2018 yılında papayı kınamak için yazdığı broşür, eski nuncio’nun kendisini ve ideolojik çizgisini korumanın bir yolu olarak kabul edenler de var. Emekli başpiskopos, 2018’den bu yana Francis’in papalığının en eleştirel seslerinden biri haline geldi ve McCarrick olayıyla ilgisi olmayan konularda onun meşruiyetini ve ortodoksluğunu sorguluyor.

Bu rapordan dört yıl sonra Vatikan, Mgr Viganò’yu kanonik açıdan en ciddi suç olan bölünmeyle suçlayarak adalete teslim etmeye karar verdi. Kamuya açıklanan bilgilere göre bu prosedür McCarrick dosyasını ilgilendirmiyor. Eski nuncio’yu yargılayacak olan Dicastery for the Doctrine of the Faith’ten gelen mektupta kendisi, “Katolik Kilisesi ile birliğin sürdürülmesi için gerekli unsurların reddedilmesiyle sonuçlanan kamuya açık beyanatlar vermekle”, özellikle de “inkar”la suçlanıyor. Papa Francis’in meşruiyetinin ortadan kalkması”, papazla iletişimin bozulması ve “İkinci Vatikan Konsili’nin reddedilmesi”.

Kararnameyi yorumlayan Piskopos Viganò, kendisine yöneltilen suçlamaları “bir onur” olarak gördüğünü söyledi ve İkinci Vatikan Konseyi’ni “ideolojik, teolojik, ahlaki ve ayinle ilgili bir kanser” olarak tanımladı ve Francis’in taşıdığı sinodal Kilise bunun “metastazı” olacaktı. ”

Kardinal Parolin’in tepkisi

Haber Vatikan Haberleri tarafından aktarıldı ve Dışişleri Bakanı Başpiskopos Viganò’nun meslektaşı olan Dışişleri Bakanı Kardinal Pietro Parolin tarafından yorumlandı. Kardinal, İnanç Doktrini diktatörlüğünün “durumu üstlenmesini ve bu soruşturmanın, bu durumu derinleştirmek için gerekli olan bu araştırmanın yapılıyor olmasını” “normal” olarak değerlendirdi. Mgr Viganò’nun “açıkça cevap vermesi gereken” “bazı tavırlarından, bazı jestlerinden” bahsetti. Ancak Vatikan’ın 2 numaralı Dışişleri Bakanı basın önünde bu durumdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. “Onu çok çalışkan ve Vatikan’a çok sadık biri olarak her zaman takdir ettim” dedi ve hatta onu “örnek” olarak selamladı.

Kardinal Parolin, “Havari nuncio iken son derece iyi çalıştı” diye ekledi. X’de yayınlanan belgenin 28 Haziran’dan önce yazılı savunmanın gelmemesi veya sunulmaması durumunda başpiskoposun ” gıyabında yargılanacağı ” belirtiliyor

Papa’nın meşruiyetini tanımamakla suçlandı.

https://x.com/CarloMVigano/status/1803761251668914405?t=BndXT3pYamR4R_udiKR4BQ&s=19