09.16.2024

Vietnam’da Yagi Tayfun’u: 4 ölü, 78 yaralı

Süper tayfun Yagi Vietnam’da dört kişi öldü

Bu yıl Asya’nın en güçlü fırtınası olan Süper Tayfun Yagi, kuzey Vietnam’a ulaştıktan sonra en az dört kişinin ölümüne neden oldu. Hint-Pasifik Tropikal Siklon Uyarı Merkezi, fırtınanın cumartesi sabahı 203 km/sa (126 mil/sa) hıza ulaşan rüzgarlarla Hai Phong ve Quang Ninh eyaletlerini vurduğunu açıkladı. Güçlü rüzgarlar ve uçan enkazlar binalara ve araçlara zarar verdi, düşen ağaçlar başkent Hanoi’de elektrik kesintilerine yol açtı. Devlet medyası, cumartesi günü kuzey Quang Ninh eyaletinde üç kişinin, Hanoi yakınlarındaki Hai Duong’da ise bir kişinin öldüğünü belirtti.

Bölgede yaklaşık 78 kişinin yaralandığı düşünülüyor

Bir düzine balıkçı denizde kayboldu. Hai Phong’da şehrin üzerinde uçan metal çatı levhaları ve ticari tabelalar görüldüğü bildirildi. Bu, Yagi’nin Cuma günü Çin’in Hawaii’si olarak adlandırılan popüler bir turizm merkezi olan Hainan adasında neden olduğu tahribattan sonra geldi.

Fırtına nedeniyle Çin’de en az üç kişi öldü ve yaklaşık 100 kişi yaralandı. Kuzey Vietnam kıyısındaki Hai Phong şehri, iki milyonluk bir nüfusa sahip ve fırtınanın en yoğun olduğu yer oldu. Cumartesi günü çok uluslu fabrikalara ev sahipliği yapan şehrin bazı bölgelerinde elektrik kesintileri yaşandı ve kuzeydeki dört havalimanı günün büyük bölümünde faaliyetlerini askıya aldı.

Vietnam’daki kıyı kasabalarından yaklaşık 50.000 kişi tahliye edildi ve yetkililer evde kalmaları konusunda uyarıda bulundu. Hanoi de dahil olmak üzere 12 kuzey eyaletinde okullar kapatıldı.