11.07.2024

Yaşlılık algısında değişim: 70’li yaşlar yeni 60’lar

Yapılan bir araştırma insanların “yaşlılık” döneminin başlangıcının artık eskisine göre daha geç yaşlarda olduğunu düşündüklerini gösteriyor. Çalışma, 60’ların yeni 50’ler, 70’lerin ise yeni 60’lar olarak algılandığını ortaya koydu.

Almanya’da yapılan geniş kapsamlı bir araştırma, yaşlılık algısının zamanla nasıl değiştiğini ve modern yaşlılık başlangıcının 74 yaş olarak kabul edildiğini ortaya koydu. Humboldt Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yürütülen ve “Alman Yaşlanma Araştırması” adı verilen çalışma, 1911 ile 1974 yılları arasında doğan 14.056 katılımcının verilerini inceledi.

ADVERTISING

Araştırma, 25 yıl boyunca, 40 ile 100 yaş aralığındaki bireylerin yaşlılık algılarını sorgulayan anketlere verilen cevapları analiz etti. Araştırma süresince, katılımcılar çeşitli zaman dilimlerinde anketlere katılarak yaşlılıkla ilgili görüşlerini ifade ettiler.

YAŞLILIK ALGISINDA ZAMANLA KAYMA

Araştırma bulgularına göre, erken dönem katılımcıları 65 yaşındayken yaşlılığın 71 yaşında başladığını düşünürken, 1956 doğumlu katılımcılar aynı yaşta yaşlılığın 74 yaşında başladığını belirttiler. Bu, zaman içinde yaşlılık algısının nasıl değiştiğine dair çarpıcı bir gösterge olarak değerlendiriliyor.

CİNSİYET VE YALNIZLIK YAŞLILIK ALGISINI ETKİLİYOR

Araştırmanın bir diğer dikkat çekici bulgusu, cinsiyet ve sosyal durum gibi faktörlerin yaşlılık algısını nasıl etkilediğidir. Kadınlar, ortalama olarak, erkeklere göre yaşlılığın iki yıl sonra başladığını ifade ederken; yalnızlık hissi, kötü sağlık durumu ve kendini yaşlı hissetme gibi faktörlerin, insanların yaşlılık başlangıcını daha erken algılamalarına neden olduğu görüldü.