05.20.2024

Kızıldeniz’de çıkmaza giren ABD ve İngiltere Yemen’in çeşitli kentlerine 22 hava saldırısı düzenledi

Yemen SABA haber ajansına göre, ülkenin güneybatısında yer alan Taiz kentindeki iletişim hatları üç kez hedef alındı

Yemen’in başkenti Sana kenti ve kırsalı 17 defa ABD ve İngiliz hava saldırılarına maruz kaldı. Kuzeybatıdaki Hacce kentinde bulunan çiftliklere de iki hava saldırısı düzenlendi. Haberde, saldırılar sonucu oluşan can kaybı veya hasara ilişkin detay verilmedi. ABD ve İngiltere’den söz konusu saldırılara dair henüz açıklama yapılmadı.

ABD ve İngiltere’nin saldırılarında 1 sivil öldü, 6’sı yaralandı

Yemen El-Mesire televizyonunun haberinde, “ABD ve İngiliz savaş uçaklarının Taiz’in Makbene ilçesindeki Şemir bölgesini bombalaması sonucu aynı aileden bir sivil öldü, 6’sı yaralandı.” ifadesi kullanıldı. Haberde saldırıya ilişkin ayrıntı verilmezken, ABD ve İngiltere tarafından da bir açıklama yapılmadı. Husiler, ABD ve İngiltere’nin 12 Ocak’ta başlattığı saldırılarda ilk kez bir sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te bir grup ülkenin katılımıyla Yemen güçlerine karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu “deniz görev gücü” oluşturulduğunu açıkladı. Kızıldeniz’de 31 Aralık 2023’te işgalci İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterlerince ateş altına alındığı aktarıldı.

ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen’den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu. Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.

Kızıldeniz’deki durum

Yemen, işgalci İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki gerekçesiyle ulusal uyarıda bulundu. 31 Ekim 2023’te Yemen açıklarında işgalci İsrailli şirketlerine bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.