05.19.2024

Yemen açıklarında Amerikan gemisine IHA ile saldırı düzenlendi

İki ABD’li yetkilinin CNN’e verdiği bilgiye göre, Orta Doğu’da faaliyet gösteren bir ABD Donanması savaş gemisi Perşembe günü Yemen kıyısı yakınlarında çok sayıda mermiyi yakaladığını açıkladı.

Yetkililerden biri, füzelerin Yemen’de devam eden çatışmalara karışan İran destekli Husi militanları tarafından ateşlendiğini söyledi. İkinci yetkiliye göre yaklaşık 2-3 füze ele geçirildi.

Perşembe günü ilerleyen saatlerde Pentagon basın sözcüsü Brig. General Pat Ryder, USS Carney’nin üç kara saldırı füzesinin yanı sıra İran destekli Husi güçleri tarafından Yemen’de fırlatılan çok sayıda insansız hava aracını düşürdüğünü doğruladı.

“Bu eylem, Orta Doğu’da inşa ettiğimiz, ortaklarımızı ve bu önemli bölgedeki çıkarlarımızı korumak için gerektiğinde kullanmaya hazır olduğumuz entegre hava ve füze savunma mimarisinin bir göstergesidir” dedi. “ABD güçlerinde herhangi bir kayıp olmadı ve sahadaki herhangi bir sivilin de öldüğünü bilmiyoruz.”

Ryder, Pentagon’un bu noktada füzelerin ve insansız hava araçlarının neyi hedeflediğini kesin olarak söyleyemediğini ancak bunların Yemen’den fırlatıldığını ve Kızıldeniz boyunca kuzeye, “potansiyel olarak İsrail’deki hedeflere doğru” ilerlediklerini söyledi.

Olay, Hamas’ın İsrail’e düzenlediği terör saldırısının ardından Orta Doğu’da gerilimin artmaya devam ettiği bir dönemde, İran’ın olası saldırganlığına ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde gerçekleşti.

USS Carney Çarşamba günü Süveyş Kanalı’ndan Kızıldeniz’e geçti. ABD Filo Kuvvetleri komutanlığı bir sosyal medya gönderisinde bunun “Orta Doğu’da deniz güvenliği ve istikrarının sağlanmasına yardımcı olacağını” söyledi.