Yemen’de Husi kontrolündeki Sana Üniversitesi, ABD’de Filistin’e destek eylemlerinde öğrencilikleri askıya alınan aktivistlere eğitim vermeyi teklif etti.
Başkent Sana’da yer alan üniversiteden kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir yetkili, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters’a şunları söyledi:
Filistinlileri destekledikleri için ABD üniversitelerinden uzaklaştırılan öğrencileri kabul etme konusunda ciddiyiz. Bu savaşta elimizden gelen her şekilde Filistin’e destek vermeyi sürdürüyoruz.
Üniversitenin yönetim kurulundan dün yapılan açıklamada da aktivistlerin “insani” bir tutum sergilediği savunularak “ABD ve Avrupa üniversitelerindeki akademisyen ve öğrencilerin maruz kaldığı ifade özgürlüğüne yönelik baskıları kınıyoruz” dendi.
Husiler, Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonunun ardından patlak veren Gazze savaşında İsrail’e karşı Hamas’ı destekliyor. Bu doğrultuda, Batılı ülkelerin yanı sıra İsrail’e ait gemilere 31 Ekim’den beri saldırılar düzenliyorlar.
ABD Kongresi’ne bağlı araştırma komitesinin 1 Mayıs’ta paylaştığı bilgilere göre İran destekli Husiler, toplamda en az 100 gemiye saldırdı. Amerikan ordusuysa Ortadoğu’daki üslerden kaldırdığı drone’larla misilleme yapmıştı. Husiler, bu saldırılarda en az 34 kayıp verdiklerini bildirmişti.
Diğer yandan ABD’nin prestijli eğitim kurumlarından Darthmouth College’da görev yapan tarihçi Annelise Orleck’in gözaltına alınması da tepki topladı.
Sosyal medyada paylaşılan görüntüde, 65 yaşındaki Yahudi akademisyenin, Filistin’e destek eylemleri sırasında polis tarafından yere düşürüldüğü görülüyor.
Amerikan gazetesi New York Times’ın (NYT) aktardığına göre çarşamba günü yaşanan olayda Orleck, plastik kelepçeyle gözaltına alındı.
Haberde, 34 yıldır üniversitede çalışan akademisyenle birlikte 90 kişinin daha gözaltına alındığı aktarıldı.
Bir Twitter kullanıcısı, görüntülere “Bu yaştaki bir akademisyene nasıl davranıyorsunuz?” yorumunu yaparken, bir başkası da “Filistin’de soykırıma karşı duran kadına nasıl davrandıklarını görün” diye yazdı.
Üniversitenin rektörü Sian Leah Beilock, polisi kampüse çağırma kararının arkasında durarak, “Bu eylemlerin bir sonucu olacağı kabullenilmeli” dedi.
NYT’ye konuşan Orleck ise Beilock’un açıklamasına tepki göstererek, “Onun yaptıklarının da bir karşılığı olacak. 34 yıldır bu okulda çalışıyorum. Birçok protesto gördüm fakat bugüne dek kampüse hiç polis sokulmamıştı” ifadelerini kullandı.
Columbia Üniversitesi’nde 18 Nisan’da başlayan olaylarda güvenlik güçleri en az 108 öğrenciyi gözaltına almış, 80 öğrenciye de disiplin cezası verilmişti.
Bunun ardından aralarında Princeton, Yale, MIT ve Harvard gibi prestijli eğitim kurumlarının da yer aldığı birçok üniversitede Filistin’e destek eylemleri hızla yayıldı.
Amerikan basınındaki bilgilere göre ülke çapında protestolarda gözaltına alınan öğrenci ve akademisyen sayısı 2 bini geçti.