09.13.2024

Yeni eğitim yılı öncesinde okul alışverişi cep yakıyor

Yeni eğitim öğretim yılı için ilk ders zilinin çalmasına sayılı günler kala veliler çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılamak için Tahtakale’de mağazaları dolaşarak en uygun ürünleri tercih ediyor. Ekonomik krizden yakınan bir vatandaş ailelerin çocuk yapmaktan vazgeçtiklerini belirterek, “Çok üzülüyorum. Bir an önce seçim olmasını istiyorum. Hakkımı da helal etmiyorum ülkeyi yönetenlere” diye konuştu. Bir esnaf ise durumu, “Her sene çanta alan aile şimdi alamıyor. Çocuğa ekonomiyi öğretiyorlar” sözleriyle özetledi.

Bu yıl bir hafta erkene alınan 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı 9 Eylül’de başlıyor. Bu tarih anasınıfı ve birinci sınıf öğrencileri içinse 2 Eylül olarak belirlendi. Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala Eminönü Tahtakale’de alışveriş yoğunluğu başladı. Alışverişe gelen veliler çocuklarının ihtiyacı olan çanta, defter, kalem kutusu, suluk ve daha pek çok okul malzemesi için mağazaları dolaşarak en uygun fiyatlı ürünleri aradı. Esnaf ve yurttaşlar görüşlerini, ANKA Haber Ajansı’na şöyle anlattı:

“Bizim bir tane çocuğumuz var dört, beş tane çocuğu olanların Allah yardımcısı olsun”
“Daha alamadık düşünüyoruz bakalım nasıl alacağız diye? Okul liste verdikten sonra bakacağız ama bizim bir tane çocuğumuz var dört, beş tane çocuğu olanların Allah yardımcısı olsun. Fiyatlar çok aşırı yüksek. Yani bin TL’den aşağıya okul çantası yok. Allah yardımcımız olsun”.

“Hiç bir şey alamadık fiyatlar önceki yıllara göre bayağı yüksek. Bizim maaşımız yüzde 20 arttı ama her şeye yüzde 100 zam geldi”
“Fiyatlar şuan çok yüksek zaten hiç bir şey alamadık geziyoruz. Elimiz zaten boş. Biz başka şehirden geldik hem okul alışverişi hem de gezmek için şimdilik daha bir şey bulamadık. Fiyatlar önceki yıllara göre bayağı yüksek. Bizim maaşımız yüzde 20 arttı ama her şeye yüzde 100 zam geldi”.

“Makul fiyatta olanı bulmaya çalıştık”
“Okul alışverişi yaptık makul olanı bulmaya çalıştık. Genelde çok pahalı tabii ki”

Esnaf: “İşler çok zayıf. Her sene çanta alan aile şimdi alamıyor”
“İşler çok zayıf. Fiyatlardan dolayı bayağı zayıf. Nispeten hareketlenme var illa ki olacak ama beklediğimiz iş hacmi yok. Geçen sene de böyle idi. Geçen sene bu seneden kötü değil bu sene geçen seneden iyi değil. Bir dahaki sene ne olacak bilmiyoruz. Ama daha önceki yıllar daha iyiydi. İnsanların ekonomik sıkıntıları bayağı kötü ama işin içinde eğitim ve çocuk olunca anna, baba önceliği çocuklara veriyor. Dolayısıyla bir sıkıntı var. Her sene çanta alan aile şimdi alamıyor. Çocuğa ekonomiyi öğretiyorlar daha doğrusu şu an”

“700 liraya, bin liraya çanta olursa gerisi ne olur artık Allah bilir”
“Almaya çalışıyoruz ama çok pahalı. 700 liraya, bin liraya çanta olursa gerisi ne olur artık Allah bilir. 7 tane torunum var. Dört tanesi okuyor. Allah yardım etsin çocukları olana. Hadi hediye alalım dedik çantalarını geri kalanları anneleri düşünecek. Bir tane çanta alabildik. 700 TL. Daha eksikleri bir sürü var. Üç çanta daha alacağım emekliyim”

“Hakkımı helal etmiyorum. Hiçbirine. Hiçbir vekile ve ülkeyi yönetenlere”
“İki çocuğumuz var ekonomik anlamda fena değiller ama yine de çocuk yapmıyorlar. İlk başta eğitimden dolayı. Düzgün bir eğitim sistemi olmadığından dolayı bu ülkeye çocuk yapılır mı diyorlar… Üzülüyor muyum? Evet çok üzülüyorum. Bir an önce seçim olmasını istiyorum. Hakkımı da helal etmiyorum. Hiçbirine. Hiçbir vekile ve ülkeyi yönetenlere”

Esnaf: İşler çok düşük istediğimiz düzeyde satış yok
“İşler çok zayıf istediğimiz düzeyde satışlar yok. Bizim branşımız okul çantası pek değildir böyle bulunduruyoruz ama getirdiğimizden bu yana hiç kimse sormadı ya da fiyattan dolayı mı insanlar pek yanaşmıyor”

“Esnaf: Fiyatlar çok arttığı için biraz daha ucuz çantalara yöneliyor millet”
“İşler fena değil ama geçen senelere göre daha düşük tabii ama gene de satıyoruz fena değil. Fiyatlar çok arttığı için biraz daha ucuz çantalara yöneliyor millet. Piyasa normalde çok daha hareketli olması lazım ama bayağı durgunluk var piyasada. Okul çantaları öyle bir olay ki şu anda benim verdiğim beslenme çantası ilkokula gidecek çantalar 700 lira, 750 lira civarında. Ama parası olana da daha kaliteli var tabii. 2 bin 500 lira, 3 bin liraya da veriyorum yani. Ama en fazla giden yine ucuz çantalar. İnşallah daha iyi olur temennimiz o, beklentimiz o. İnşallah”

“Emekliyim çalışıyorum, çalışmak için geldik”
“Daha yeni başladık alışverişe bakacağız. Torunlarım. Dede olmak kolay değil. Emekliyim. Çalışıyorum. Çalışmak için geldik. Mecbursun çalışmaya. Avrupadakiler 70 yaşına kadar çalışıyor da biz çalışamıyor muyuz?”

“Servis parasını nasıl vereceğiz onu düşünüyorum”
“Hiçbir şey alamadık memnun değilim fiyatlardan. Geçinemiyorum. Servis parasını nasıl vereceğiz onu düşünüyorum”.

“Eskiye göre daha iyim alım. Alıyoruz biz halimizden memnunuz bir sıkıntımız yok”
“Daha okul alışverişi yapamadık. Fiyatlara inanın bakmadık. Fırsat bulamadık diyelim. Çok şükür iyiyiz. Eskiye göre daha iyim alım. Alıyoruz. Biz halimizden memnunuz bir sıkıntımız yok”