10.08.2024

Yeni trafik levhası kullanıma sunuldu!

R-33 kodlu yeni trafik levhası, “karbon nötr bölgeler” için kullanılacak. Bu işaret, belirli alanlara yalnızca sıfır emisyon üreten araçların (elektrikli araçlar, hidrojen yakıtlı araçlar gibi) giriş yapabileceğini belirtiyor. AB’nin çevre dostu ulaşım politikaları çerçevesinde, karbon nötrlük hedeflerine ulaşılması için özellikle şehir merkezlerinde ve yoğun trafiğin olduğu yerlerde uygulanması planlanıyor.

Avrupa Birliği (AB), trafik levhalarına yönelik yaptığı güncellemeleri sürdürüyor. Geçtiğimiz Eylül ayında İspanya’da kullanıma sunulan R-120 kodlu ‘düşük emisyonlu bölge’ tabelasının ardından, AB şimdi de R-33 isimli yeni bir trafik levhasını tanıttı. Yeni levhanın anlamı ve nerelerde kullanılacağı ise merak konusu oldu.

Sis, Yağmur ve Kar Bölgelerine Yerleştirilecek

R-33 trafik levhası, beyaz bir arka planda yer alan pürüzlü çizgiler arasında kaybolan bir arabanın bulunduğu bir sembolden oluşuyor. Bu yeni işaret, sürücülere yoğun sis, duman, yağmur ve kar gibi olumsuz hava koşullarının olduğu bölgelere girdiklerini bildirmek amacıyla kullanılacak. Levha özellikle yüksek rakımlı, düzenli yağış alan ve yoğun sisin sıkça görüldüğü bölgelerde sürücüleri sınırlı görüş koşullarına karşı uyaracak.

Türkiye’de de Kullanılacak mı?

Avrupa Birliği’ne aday ülkeler arasında yer alan Türkiye, AB uyum yasaları çerçevesinde trafik düzenlemelerine ilişkin yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak düzenlemelerle birlikte R-33 ve R-120 levhalarının Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne eklenmesi bekleniyor. Özellikle Karadeniz bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin farklı noktalarına bu tabelaların yerleştirilmesi öngörülüyor.

Yeni levhaların, sürücülerin güvenliğini artırmak ve zor hava koşullarında daha dikkatli olmalarını sağlamak amacıyla Avrupa genelinde yaygınlaştırılması planlanıyor.