09.16.2024

Yeni Zelanda turist vergisini neredeyse üç katına çıkarıyor

Pek çok kişi için Güney Pasifik ülkesine ulaşmak çok zor

Yeni Zelanda’nın turistlerden aldığı ülkeye giriş vergisini neredeyse üç katına çıkaracağı açıklandı. 

Ülkenin 35 Yeni Zelanda doları (yaklaşık 735 Türk lirası) olan turist vergisi, 1 Ekim’den itibaren 100 Yeni Zelanda dolarına (yaklaşık 2 bin 100 Türk lirası) yükseltilecek.

Hükümet, “Yeni Zelanda seyahatleri sırasında ziyaretçilerin kamu hizmetlerine ve yüksek kaliteli deneyimlere katkıda bulunmasını sağlamak” ve ekonomik büyümeye destek için bu adımın atıldığını bildirdi. 

Ülkenin turizm sektöründeki paydaşları temsil eden en büyük bağımsız kuruluşu olan Tourism Industry Aotearoa, bu yüksek bedelin turistlerin ülkeye ziyaretini “inanılmaz derecede pahalı” hale getireceğini savundu. 

Kuruluşun yöneticisi Rebecca Ingram, şu ifadelerle zamma karşı çıktı:

Yeni Zelanda turizminin toparlanışı, dünyanın gerisinde kalıyor ve bu da küresel rekabet konusunda daha da büyük dezavantaj yaratacak.

Turizm Bakanı Matt Doocey ise yeni verginin caydırıcı olmayacağını zira 100 Yeni Zelanda dolarının ülkeye gelen turistlerin harcadığının yüzde 3’ünden de azına tekabül edeceğini savundu.

Avustralya ve Birleşik Krallık’ta istenen verginin de bu miktara yaklaştığını hatırlatarak “Yeni Zelanda, dünyadaki pek çok kişi için çekici bir ziyaret rotası olarak görülmeyi sürdürecek” dedi.

Yeni Zelanda’ya giden turistlerin çoğu, Avustralya, ABD, Çin ve Fiji gibi daha yakın ülkelerden. Bu vergi, Avustralya ve Pasifik adalarından gelen ziyaretçilerden alınmıyor.  

Güney Pasifik’teki ülke, Māori kültürünün yanı sıra dağların, volkanların, göllerin ve buzulların yer aldığı doğasıyla cazibe merkezi olsa da konumuyla ulaşılması zor bir yer durumunda. 

İlk olarak 2019’da turistlere giriş vergisi koyan Yeni Zelanda, o dönemde ziyaretçilerin altyapı, çevre ve halk üzerindeki etkisiyle başa çıkmaya çalıştığını bildirmişti. 

Koronavirüs pandemisiyle iki buçuk yıl boyunca sınırlarını kapatan ülke, yabancı ziyaretçileri 2022 ağustosuna kadar reddetmişti. 

Kovid-19’un turizm üzerindeki etkisi, Yeni Zelanda’da aşılmış değil. 2023’te yabancı turist sayısı üç milyonu bulmadı. Bu rakam, pandemi öncesindeki seviyelerin dörtte üçüne yakın.

Endonezya, İspanya, Fransa, Avusturya, Hırvatistan, Kosta Rika, İzlanda ve İtalya gibi pek çok ülke turistlerden benzer vergiler istiyor. 

Birçok yerde, bu vergiler otel, vize ya da uçak biletinden kesiliyor. 

Nisanda Venedik yeni bir uygulamaya girişerek günübirlik ziyaretçilerden 5 euroluk vergi talep etmeye başlamıştı. 

Galler’deki Bangor Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, bu vergilerin turistleri caydırdığı fikrini destekleyecek güçlü kanıtlar yok.