09.20.2024

YSK Başkanı Yener’in iddiası: Sosyal medyada paylaşılan görsellerin YSK ile bir ilgisi yok

YSK Başkanı Ahmet Yener, yaptığı açıklamada “Sosyal medyada paylaşılan görsellerin YSK ile bir ilgisi bulunmamaktadır” iddiasını öne sürdü.

Seçime katılan siyasi partilerin temsilcilerinin, YSK’nin kendileriyle paylaştığı sandık verilerinin sandık sonuç tutanakları ile çeliştiğine yönelik beyanları ve itirazları üzerine başlayan tartışma sürüyor.

Islak imzalı sandık sonuç tutanakları ile uyuşmayan YSK’ye ait SSPS-KOKPİT verilerinin karşılaştırıldığı çok sayıda örnek sosyal medyada paylaşılırken YSK Başkanı Ahmet Yener’den açıklama geldi. Yener, “Sosyal medyada paylaşılan görsellerin YSK ile bir ilgisi bulunmamaktadır” iddiasını öne sürdü. Ayrıca seçim sürecindeki tüm verileri anbean siyasi partilerle paylaşıldığını belirten Yener, “Sosyal medyada paylaşılan ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik asılsız iddialara itibar edilmemelidir” dedi. Yener, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularına yanıt vermedi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener’in açıklamsının tümü şöyle:

“14 Mayıs seçimlerinde 298 sayılı, 6271 sayılı ve 2839 sayılı yasalar uyarında seçim takviminin başlangıcından seçim sonuçlarının kesinleştirilmesine kadar tüm aşamalar siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilmektedir.

Bu süreçte seçmen listelerinin kesinleştirilmesi işlemleri tüm aşamalarda siyasi partilerimizce paylaşılmıştır. Seçim sürecinde sandık kurullarımız kamu görevlisi bir başkan, kamu görevlisi bir üye ve 5 siyasi partili üye olmak üzere 7 kişiden oluşmaktadır. Oy verme gününde sandıktan çıkan oy pusulaları bu kurul huzurunda sayılmakta ve tüm kurul üyelerince ıslak imza ile imza altına alınmaktadır.

Sandık sonuç tutanağının bir sureti ilgili siyasi parti temsilcilerine, cumhurbaşkanı adayı temsilcilerine ve siyasi partilerin müşahitlerine verilmiştir. İlgili evrakların ilçe seçim kurullarına teslim süreci de siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Sandık kurullarının yapmış olduğu işlemlere karşı ilçe ve il seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi de kanunda ve seçim takviminde belirtilmiştir. Bu kurullarda da siyasi parti temsilcileri yer almakta ve onların katılımıyla karar alınmaktadır.

Bu kararlara karşı da YSK’ye tarafların itiraz hakkı bulunmakta olup, YSK’de TBMM’de grubu bulunan 5 siyasi partinin temsilcisi de katılmaktadır. YSK, önüne gelen itirazları yasanın ön gördüğü süre içerisinde görüşüp sonuçlandıracaktır.

YSK, seçim sürecindeki tüm verileri anbean siyasi partilerimizle paylaşmıştır. Sosyal medyada paylaşılan görsellerin YSK ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Sosyal medyada paylaşılan ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik asılsız iddialara itibar edilmemelidir. Süreç şeffaf bir şekilde devam etmekte ve tüm süreçte siyasi partilerimiz de yer almaktadır.

Ayrıca yurt dışı seçmen listesine kayıtlı olan seçmenlerimizin herhangi bir yurt dışı temsilciliğinde veya gümrüklerde oy kullanmaları yasal olarak mümkündür. Bu nedenle herhangi bir temsilciliğimizde kayıtlı gözüken seçmen sayısından fazla oy kullanılması mevzuata uygundur.

YSK, teknik altyapısı uygun olan ve seçime katılan tüm siyasi partilerle veri akışını gerçekleştirmiş olup, kesin sonuçların açıklanmasından sonra da sonuçlar kurulumuzun internet sitesinde tüm kamuoyu ile paylaşılacaktır.”