07.27.2024

YSK, Van kararının gerekçesini açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu, Van’da mazbatanın DEM Partili Abdullah Zeydan’a verilmesine ilişkin kararının gerekçesini açıkladı. YSK, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Zeydan’ın memnu haklarının iadesine ilişkin daha önceki kararını kaldırmasının “hukuki değerden yoksun ve yok hükmünde” olduğuna karar verdi.


Yüksek Seçim Kurulu (YSK) DEM Parti’den Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ancak önce mazbatası verilmeyen, ardından başkanlığı resmîleşen Abdullah Zeydan hakkındaki kararın gerekçesini açıkladı.

Oy çokluğu ile alınan kararda “Abdullah Zeydan’a mazbatası verilebilir” denildi. 16 sayfalık kararda, Abdullah Zeydan hakkında 4 Nisan 2023’te verilen “yasaklanmış hakların iadesi”ne ilişkin kararın geçerli olduğu hatırlatıldı. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin seçimden iki gün önce, yani 29 Mart’ta verdiği kararın hukuki değerden yoksun olduğu vurgulandı, “Yok hükmündedir” denildi:

”Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 29 Mart 2024 tarihinde vermiş olduğu daha önceki kararın ortadan kaldırılmasına ilişkin karar, hukuki değerden yoksundur ve yok hükmündedir. Verilen karar ve kesinleştirme işlemi bir şekilde temyizen kaldırılmadığı sürece ayakta olduğundan, seçim takvimi sürecinde ilgili seçim kurullarınca bu karar uyarınca işlem yapılmıştır. Bu sebeple yok hükmünde olan ve bu nedenle de Kurulumuzca da yokluğu sabit görülen söz konusu ikinci Ek Karar’ın hukuken dikkate alınma imkânı bulunmamaktadır. Diğer bir deyişle verilen yasaklanmış hakların iadesine ilişkin 4 Nisan 2023 tarihli ilk karar halen geçerliliğini sürdürmektedir.”

Kararda, ”Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararının ortadan kaldırılmasına yönelik verilen sonraki 29 Mart 2024 tarihli karar yok hükmünde olsa da bu haliyle de henüz kesinleşmediğinden, Abdullah Zeydan’ın şeklen de olsa seçim takvimine uygun olarak süresinde ibraz edilmiş ve kabul edilmiş, kesinleşmiş bir yasaklanmış hakların geri verilmesi kararının bulunduğu için 31 Mart 2024 oy verme günü itibarıyla, seçilme yeterliliğini taşıdığı anlaşıldığından Van İl Seçim Kurulu’nun 2 Nisan 2024 tarihli kararının kaldırılmasına ve mazbatanın seçilme yeterliliğine sahip en çok oy alan Zeydan’a verilmesine” oy çokluğuyla karar verildiği belirtildi.

Gerekçeli kararda şu ifadelere yer verildi:

“İlgili mevzuat hükümleri göz önünde bulundurularak yasaklanmış hakların geri verilmesi kararının ortadan kaldırılmasına yönelik verilen sonraki 29 Mart 2024 tarihli karar yok hükmünde olsa da bu haliyle de henüz kesinleşmediğinden, Abdullah Zeydan’ın şeklen de olsa seçim takvimine uygun olarak süresinde ibraz edilmiş ve kabul edilmiş, kesinleşmiş bir yasaklanmış hakların geri verilmesi kararının bulunduğu için 31 Mart 2024 oy verme günü itibarıyla, 2839 sayılı Kanun’un 11’inci maddesinde belirtilen seçilme yeterliliğini taşıdığı anlaşıldığından Van İl Seçim Kurulunun 2 Nisan 2024 tarihli ve 2024/25 sayılı Kararının kaldırılmasına, mazbatanın seçilme yeterliliğine sahip en çok oy alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Zeydan’a verilmesine, karar verilmesi gerekmiştir” denildi.