09.16.2024

Yunanistan’daki göçmen faciasında gerçek ortaya çıktı!

Yunanistan’ın Mora Yarımadası açıklarında ilerleyen mülteci teknesinin batmasıyla en az 79 kişinin hayatını kaybettiği olaya ilişkin soruşturmalar sürerken, kahreden detay ortaya çıktı. AB sınır koruma teşkilatı Frontex, göçmenleri taşıyan ve alabora olan tekneyi tespit ettiklerini ve batmadan önce Yunan makamlarına bildirdiklerini duyurdu.

Yunanistan’ın Mora Yarımadası’ndaki Navarin’den 47 deniz mili uzaklıkta uluslararası sularda düzensiz göçmenleri taşıyan balıkçı teknesi alabora olan tekneyle ilgili konuşan Avrupa Birliği’nin (AB) sınır koruma ajansı Frontex Direktörü Hans Leijtens, “Salı günü iş arkadaşlarım, içinde muhtemelen insan kaçakçıları tarafından bir araya getirilmiş 600 kişinin Yunanistan’a doğru gittiği balıkçı teknesini tespit etti. Görevimiz olduğu üzere tekneyi yerel makamlara bildirdik. Teknenin çarşamba günü batmış olması ve trajik kazanın yaşanmış olması son derece üzücü” dedi.

Almanya merkezli Süddeutsche Zeitung’a konuşan Leijtens, tam olarak ne olduğunu ve nasıl daha fazla koruma sağlayabileceklerini açıklığa kavuşturmak üzere doğrudan Yunanistan’a gideceğini belirterek “Trajik bir kazanın daha yaşanmış olmasının son derece üzücü ve durumun da çok dramatik olduğunu” söyledi.

DOKUZ KİŞİ GÖZALTINDA

Yunan Radyo ve Televizyon Kurumu ERT, faciaya ilişkin Mısır uyruklu dokuz kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Mısırlıların suç örgütü kurmak ve yasa dışı göçmen kaçakçılığı yapmakla suçlandığı belirtilirken, teknenin kaptanının ise hayatını kaybedenler arasında olduğu kaydedildi. Haberde, teknenin Mısır’dan yola çıktığı, Libya’nın doğusundaki Tobruk bölgesinde bir süre durduktan sonra İtalya’ya doğru hareket ettiği belirtildi.

‘SİSTEMİNİZ ÖLDÜRÜYOR’ PROTESTOSU

Yunanistan’ın başkenti Atina’da, 79 kişinin ölümüyle sonuçlanan göçmen teknesi faciası nedeniyle düzenlenen protesto gösterisinde polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. “Sınırları açın” ve “Sisteminiz öldürüyor” yazılı dövizlerin taşındığı gösteride, olayla ilgili AB’nin göç politikaları sorumlu tutuldu. Göstericilerden ayrılan yüzleri maskeli bir grup polise taş ve molotofkokteyli ile saldırdı. Polis ise göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanarak karşılık verdi.