04.26.2024

ABD’nin terk ettiği Afganların BAE’deki belirsiz bekleyişi sürüyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), ABD’nin ‘kısa süreliğine’ Birleşik Arap Emirlikleri’ne yerleştirdiği 2 bin 700 kadar Afganını ‘keyfi olarak’ gözaltında tutulduğunu açıkladı.

Taliban’ın 15 Ağustos 2021’de Afganistan’ın başkenti Kabil’e girerek yönetimi devralmasının ardından büyük kısmını eski hükümet çalışanları ve ailelerinin oluşturduğu çok sayıda Afgan ülkeden ayrılmak için girişimlerde bulunmuştu.

Bu dönemde ABD’nin birçok Afganı ‘geçici süreliğine’ tahliye ettiği ülkelerden biri de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yayımlanan raporda, BAE’nin 2 bin 400 ila 2 bin 700 arasında Afganı geçici sığınma tesislerinde tuttuğu belirtildi.

HRW raporunda ayrıca burada tutulan Afganların ivedilikle serbest bırakılması talep edildi.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde tutulan Afganların geleceklerine ilişkin sürecin belirsizliklerle dolu olduğu belirtilen raporda, Afganların kötü şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalıştığı ifade edildi.

BAE’deki geçici tesislerde hayatlarını sürdürmeye çalışan Afganlar, eski Kabil hükümeti döneminde kendilerine bazı kuruluşlarda görev veren ABD ve Batılı ülkelere yerleşmek istiyor.

BAE, Afganlara güvenli ve rahat bir yaşama alanı taahhüt etse de geçici barınma tesisi olarak bilinen “Uluslararası İnsani Şehir” içerisinde konaklayan Afganlar çok kötü şartlarda kaldıklarını ve kötü hizmet verildiğini savunuyor.

Öte yandan burada kalan Afganların bir kısmı geçtiğimiz dönem kötü yaşam şartlarını neden göstererek Afganistan’a geri dönmüştü.