04.28.2024

Arefe: Cehennemden kurtuluş günü!

Çok sevaplı ibadet günleri olan Zilhicce’nin ilk on günü içinde Arefe Gününün yeri bambaşkadır. Önceki yazımızda bunun üzerinde durmuştuk. Bugün konuyla ilgili teşvik ve tavsiyelerimizi sürdüreceğiz.

Arefe, Allah’ı zikir, tesbih, tekbir, dua ve oruç günü olduğu gibi, aynı zamanda Cehennemden kurtuluş için büyük bir fırsattır.

Kur’ân-ı Kerimde şöyle buyurulur:

“Arafat’tan (vakfeden sonra seller gibi) boşanıp (Müzdelife’ye) aktığınız zaman Meş’ar-i Haramın yanında Allah’ı zikredin. O sizi nasıl hidâyete erdirdiyse siz de Onu öylece anın.” (Bakara Suresi: 198)

Bu âyette beyan edilen ve önemine işaret buyrulan gün, Arefe günüdür. Rabbimiz bugün zikir ve tesbihin çok arttırılmasını emretmektedir.

Bir başka âyette Allah yine Kendisinin zikredilmesini şöyle buyurur:

“Kurban Bayramının sayılı günlerinde Allah’ı anın (telbiye ve tekbir getirin).” (Bakara Suresi: 203)

Teşrik tekbirleri vaciptir

Buradaki “sayılı günler”in Arefe günü sabahından bayramın 4. günü akşama kadarki günler olduğu belirtilmektedir. Bugünlerde yüksek sesle tekbir alınır. Hz. İbrahim’e (a.s.) nisbet edilen bu tekbirlere “teşrik tekbirleri” adı verilir.

Bu âyet gereğince, Arafat günü sabahından bayramın dördüncü günü ikindisine kadar -ikindi dahil- bütün farz namazların peşinden teşrik tekbirlerini okumak vaciptir. Bu, Resulullah Aleyhissalatü Vesselamın sünnetiyle de sabittir. Hatta bazı sahabeler dışarıda bile yüksek sesle teşrik tekbirlerini okur, çevresindekiler de iştirak ederdi. Bu tekbirleri 23 vaktin dışında da müsait oldukça her vakit söylemek büyük sevaptır. Çünkü teşrik tekbirleri azamet, kibriya ve tevhidin ilânıdır. Namaz tek başına kılındığında bu tekbirleri unutmak mümkündür. Ancak cemaatle kılınırsa hem daha faziletli olur, hem de teşrik tekbirleri unutulmaz.

Arefe günü yapılan ibadetin fazileti

Arefe gecesini ve bir gün önceki gece olan Terviye Gecesini ihya etmek sünnettir. Muaz bin Cebel (r.a.) rivayetine göre, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyuruyor:

“Beş geceyi ihya edene cennet vacip olur: Terviye gecesi (Kurban Bayramından iki gün önce Zilhicce ayının sekizinci gecesi) Arefe gecesi, Kurban Bayramı gecesi, Ramazan Bayramı gecesi ve Şaban ayının onbeşinci (Berat gecesi) gecesidir.” (Tergîb ve Terhîb Trc, 2:330)

Arefe günü oruç tutmanın, dua ve ibadet etmenin faziletine dair hadisleri geçen hafta paylaşmıştık. Bugün birkaç tanesini tekrar hatırlatalım:

“Günlerin en faziletlisi Arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de Arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu. (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O’nun ortağı da yoktur) sözüdür.” (Muvatta, Hacc 246)

Cehennemden kurtuluş günü

Efendimiz (s.a.v.)  başka bir hadiste Arefenin faziletini şöyle anlatır:

“Arefe günü gelince, Yüce Allah rahmetini saçar. Hiçbir gün o günde olduğu kadar insan cehennemden azat olunmaz. Kim Arefe günü gerek dünya ve gerekse ahiret ile ilgili olarak Allah’tan bir şey isterse, Allah onun dileğini karşılar.”

Bizim en büyük duamız cehennemden kurtulmak, af ve mağfirete nail olmaktır. İşte Arefe günü bunun için büyük bir fırsattır. Öyleyse Cevşen’i okuyarak Rabbimizin bin bir ismini vesile edip cehennemden kurtulmak için yalvarabiliriz. Çünkü Cevşen’de 100 defa cehennemden kurtulmak için dua edilmektedir.

Yine ümit dolu bir hadis şöyledir:

“Allah, hiçbir günde, Arefe günündeki kadar kulu ateşten çok azat etmez. Allah mahlûkata rahmetiyle yaklaşır ve onlarla meleklere karşı iftihar eder ve: “Bunlar ne istiyorlar?” der.” (Müslim, Hacc 436)

“Arefe orucu bin oruç tutmak gibi”

Efendimiz (s.a.v.), bu mübarek günde tutulacak orucun faziletini de şöyle ifade eder: “Arefe gününde tutulan oruç geçmiş bir senenin ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur.” (Tergîb ve Terhîb Trc, 2:457)

Hadisteki geçmiş senenin günahlarına kefaretten af ve mağfireti, gelecek senenin günahlarına kefaretten ise günahlardan korunmayı anlayabiliriz.

“Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir.” (Tergîb ve Terhîb Trc, 2:460)

Bu da muhteşem bir müjdedir. Bu müjdeye ulaşmak için ne kadar zahmet çekilse de oruç tutmaya gayret etmek gerekir.

Bu fırsatı sadece kendimiz değerlendirmek değil, aynı zamanda eşimize, çocuklarımıza ve çevremize de duyurmak çok güzel olur. Çünkü dua ve ibadet deryası bütün müminlerin gayretlerinden oluşmaktadır. Damla misali ne kadar çok mümin ibadet ederse o kadar manevî denizlerimiz coşar ve Rabbimizin rahmet ve inayetini çekmeye vesile olur.

Bin İhlâs Suresi okumalıyız

Arefe günü bin İhlâs Suresi okumak çok faziletlidir. Çünkü Arefe, tevhidin, azamet ve kibriyanın tam hissedilip ilan edildiği gündür. İhlâs Suresi de tevhidi ifade eder. 

Bin adedi bir günde okuyamayanlar, Bediüzzaman Hazretlerinin yaptığı gibi bir gün önce 500, Arefe günü de 500 okuyabilirler. Böylece Arefe günü diğer dua ve ibadetlere de zaman ayrılmış olur.

Büyük âlimlerimiz Kadir’i gecelerin en faziletlisi, Arefeyi de gündüzlerin en faziletlisi kabul etmişlerdir. Arefenin gecesi de gündüzü de mübarektir. Ayrıca peşinden gelen akşam da duaların kabul edildiği bayram gecesidir.

Arafat’taki hacılarla birlikte dua edelim

Gelin gözü yaşlı, bağrı yanık, kalbi kırık milyonlarca hacı kardeşimizin Arafat’ta yapacakları dualara ortak olmak için aynı anda, aynı vakitte, onlar vakfeye durdukları zaman biz de duaya duralım. Dualarımız Arafat’ta yapılan dualara karışsın, huzur-u Rahman’a ulaşsın.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Hac Arafat’tır” buyurarak, Arefe günü burada bir miktar da olsa durmanın önemine işaret etmiştir. Bu duruşa vakfe denir. Vakfe Arefe günü öğle ve ikindi namazları cem’-i takdim ile kılındıktan sonra başlar ve saatlerce sürer.

Dünyanın neresinde olursak olalım, tüm mazlumların dertleriyle dertlenenler, hepimiz hacılar Arafat’ta iken ellerimizi açıp Rabbimize yalvaralım, hacılarla aynı dakikalarda ağlayarak dua edelim. Mümkünse dua, ibadet ve evratlarımız saatlerce sürsün.

Bilhassa esirlere, mahpuslara, muhacirlere, gaybubettekilere, işsiz bırakılanlara, parçalanmış ailelere, tüm acılı kardeşlerimize ve onlara yardım edenlere rahmet, inayet, mağfiret, hürriyet, fereç ve mahreç isteyelim.

Örnek bir dua isteyen kardeşlerimize daha önce yayınlanan süreç duasını tavsiye edebiliriz.