05.08.2024

Avrupa Konseyi’nden Fransa’ya uyarı!

Avrupa Konseyi’nden Fransız yetkililere: Protestoculara karşı orantısız güç kullanmayın!

Fransa’da emeklilik reformunun meclisten geçmeden Macron tarafından onaylanmasının ardından şiddetlenen protestolara ilişkin açıklama yayınlayan Avrupa Konseyi, Fransız yetkililerin göstericilere karşı toplanma ve ifade özgürlüklerini ihlal ederek orantısız güç kullanıldığını belirtti.

Avrupa Konseyi’nin İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatoviç imzalı yazılı açıklamada, Fransa’da emeklilik reformuna karşı gösterilerde bazen güvenlik güçlerinin de hedef olduğu şiddet olaylarının yaşandığı kaydedildi.

‘ENDİŞE VERİCİ’

Mijatoviç, protesto koşullarını “endişe verici” olarak nitelendirdi ve “bazı göstericilerin ara sıra yaptığı şiddet eylemleri veya bir gösteri sırasında başkaları tarafından gerçekleştirilen diğer kınanması gereken eylemler, devlet görevlilerinin aşırı güç kullanmasını haklı çıkaramaz” dedi.

Fransa’da polis protestoculara sert müdahalede bulunuyor

Açıklamada, protestolarda “şiddet içeren olaylar” meydana gelse de, “barışçıl göstericileri toplanma özgürlüğü hakkından mahrum bırakmak için yeterli değil” denildi ve Fransız makamlarının barışçıl protestocuları ve gazetecileri koruma yükümlülüğü olduğunu da ekledi.

‘KRİZ ÇÖZME ARACI OLARAK KULLANILAMAZ ‘

Mijatoviç, “Bir devlet, özellikle düzeni sağlamak için güç kullanma yetkisine sahip olsa da, bu tür bir kullanım yalnızca son çare olarak ve gereklilik ve orantılılık koşullarına sıkı sıkıya bağlı kalarak yapılmalıdır. Şiddet, nereden gelirse gelsin, hiçbir şekilde toplumsal ve/veya siyasi bir krizi çözme aracı olarak kullanılamaz” ifadelerinde bulundu.

Yetkili isim, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetini, Komisyonun 2019’da ‘Sarı Yelekliler’ protestolarıyla ilgili tavsiyelerinin yanı sıra Fransız insan hakları komisyonu tarafından bu hafta başlarında yayınlanan tavsiyelere uymaya çağırdı.