05.08.2024

Erdoğan, Putin ile ‘Suriye ile normalleşmeyi’ görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı telefonla bir görüşme yaptı. Görüşmede iki liderin Türkiye-Suriye yakınlaşması, Ukrayna savaşı, tahıl koridoru ve Türkiye’de Rus gazı için bir merkez kurulması konularını ele aldığı duyuruldu.

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında bir telefon görüşmesi yapıldığını duyurdu. Görüşmede iki liderin Ukrayna savaşının yanı sıra Türkiye ile Suriye arasındaki son dönemdeki yakınlaşmayı da ele aldığı açıklandı.

Putin ve Erdoğan’ın Ukrayna’daki durumu özellikle yaralı olan savaş esirlerinin takası konusunu görüştüğü, Putin’in görüşmede Rusya’nın Ortodoks Noel’i için 36 saatlik ateşkes teklifinin Batı ülkelerinin ve Ukrayna’nın reddiyle karşılandığını gündeme getirdiği belirtildi. Görüşmede ayrıca Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması konularının da ele alındığı aktarıldı.

Kremlin’den yapılan açıklamada, “Vladimir Putin, Batılı sponsorların desteğiyle çatışmaları yoğunlaştırmaya, transfer edilen silah ve askeri teçhizat hacmini artırmaya dayanan Kiev rejiminin yıkıcı çizgisine dikkat çekti” dendi. Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracatı ve Rusya’dan gübre ve gıda ihracatı engelini kaldırma yollarının görüşüldüğü belirtildi. Kremlin, Erdoğan ve Putin’in de enerji hakkında konuştuğunu söyledi. Açıklamada, “Öncelikler arasında, Rus doğal gazının arzı ve Türkiye’de bölgesel bir gaz merkezinin oluşturulması da dahil olmak üzere enerji sektöründe işbirliği yer alıyor” ifadeleri kullanıldı.

RUSYA TAHILININ TÜRKİYE’DE UNA ÇEVRİLMESİ KONUSUNDA SOMUT ADIMLAR ELE ALINDI

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamadaysa Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin’in telefonda, Rusya tahılının Türkiye’de una çevrilerek Afrika ülkelerine gönderilmesine yönelik somut adımları ele aldığı ayrıca tahıl koridoru ve amonyak ihracı konularını görüştüğü duyuruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’e, Rusya ile Ukrayna arasında kalıcı barışın tesisi için kolaylaştırıcılık ve arabuluculuk görevini üstlenmeye hazır olduklarını ilettiği de açıklandı.