05.19.2024

Fransa’da gençler sokağa çıktı!

Fransa’da aylardır protestolara sebep olan emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarmayı öngören maddenin kabul edilmesinin ardından gençler de sokağa çıktı. Protestolara katılan bir öğrenci, “Hayatım boyunca çalışıp sonunda bitkin düşmek istemiyorum” ifadelerini kullanırken, bir diğer öğrenci de “64 çok uzakta ve iç karartıcı” açıklamasında bulundu

Fransa’da uzun süredir protestolara neden olan emeklilik reformunun en tartışmalı maddesinin dün onaylanmasının ardından gençler de sokaklara çıktı.

Henüz çalışma hayatına girmemiş Fransız öğrenciler ve gençler, emeklilik yasasını protesto etmek için Paris’te protesto düzenledi.

Gençler, enflasyon, belirsiz iş hayatı ve ikilim değişikliği konusunda endişeli olduklarını dile getirerek bir de emeklilik yasasının sorun yarattığını ifade etti.

15 yaşındaki Djana Farhaig, “Hayatım boyunca çalışıp sonunda bitkin düşmek istemiyorum. Gençlerin geleceği için kararlı olduğunu göstermek bizim için önemli.” dedi. 

Protestolara katılan 23 yaşındaki bir öğrenci, “64 çok uzak bir yaş ve iç karartıcı” ifadelerini kullandı. 

Fransa’da Senato, dün ülke çapında kitlesel grevlere neden olan ve milyonlarca kişinin itiraz için sokağa çıktığı reformun “emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarmayı öngören” en tartışmalı maddesini kabul etti.

SENDİKALAR MACRON İLE ACİL GÖRÜŞME TALEP ETTİ

Sendikalar, söz konusu maddenin kabul edilmesi üzerine acil olarak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşme talep ettiklerini duyurdu.

Sendikalar, 11 Mart Cumartesi günü için bütün sektörleri kapsayan genel grev ve protesto kararı aldı.