05.07.2024

Gaziantep’te İtikaf İbadetine Ceza Verildi: Davanın Avukatı Konuştu!

İtikaf ibadetini yaptıkları için gözaltına alınarak “polise mukavemetten” 10 ay hapis cezası alan 25 Furkan Hareketi mensubunun avukatı konuştu!

Gaziantep’te Ramazan Ayı’nda(2021) itikaf ibadeti yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan 25 Furkan Hareketi mensubunun dün görülen duruşmasında, hareket mensuplarına 10’ar ay hapis cezası verildi. Skandal kararın ardından açıklama yapan Av. Alişan İnci şu noktalara değindi:

”Adana’da itikaf nedeniyle gözaltına alınan arkadaşlardan 360 kadar kişi hakkında doğrudan takipsizlik kararı verildi. Aynı olay, neden Antep’te cezaya maruz kalıyor, Adana’da takipsizlikle sonuçlanıyor? Aynı olayda Manisa’da dava açıldı ve beraat kararı verildi. Adana’nın Kozan ilçesinde yine aynı dava açıldı beratla sonuçlandı. Neden aynı olayda Antep’te ceza veriliyor? Burada bir terslik var!”

”İntikam alınmaya çalışıldı!”

Dünya kamuoyunda büyük yankı uyandıran bu olayın ardından Gaziantep Emniyet Müdürü görevden alınmıştı. Avukat İnci, verilen bu skandal kararla Furkan Hareketi mensuplarından intikam alınmaya çalışıldığını belirtti. İnci, bunu şu sözlerle delillendirdi;

“Türk Ceza Kanunu’nun 265. maddesinde tanımlanan ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçu. Üç tane polis şikayetçiydi, bir tane de camii imamı şikayetçiydi. 4 şikâyetçi! 4 şikâyetçi duruşmada dedi ki: ‘Bana karşı ne cebir ne tehdit içeren bir fiil uygulandı.’ Ama geliyoruz, savcı, cebir uygulandığı gerekçesiyle cezalandırma talep ediyor! Siz neye göre ceza talep ediyorsunuz? Burada hukuki gerekçelerle ceza verilmediği net bir şekilde ortadadır!” dedi.

Ne Olmuştu?
2021 yılı Ramazan Ayı’nın 3 Mayıs’a tekabül eden günü Gaziantep’te itikafa giren Furkan Hareketi mensuplarına 2 ayrı camide orantısız bir şekilde müdahalede bulunulmuştu. İbadet mekânlarına postalları ile giren güvenlik güçleri cami içerisinde bulunan kişileri biber gazı sıkarak ve darp ederek zorla camiden çıkarmıştı. Olay anında herhangi bir mukavemette bulunmayan 56 kişi gözaltına alınmıştı. Gaziantep’te yaşanan bu skandal olaydan sonra duyarlı vatandaşların tepkileri sonucu Gaziantep İl Emniyet Müdürü olay nedeniyle emekliliğini isteyerek işinden ayrılmıştı.

Ertesi gün (4 Mayıs günü) başta Adana olmak üzere birçok şehirde benzer bir skandala imza atıldı. Terör örgütüne eş zamanlı operasyon yaparcasına Türkiye’nin değişik illerinde itikaf ibadetini yerine getirmek için camilerde bulunan Furkan Hareketi mensuplarına şafak baskını yapar gibi gece yarısı operasyon yapıldı.

Ulaşılan bilgilere göre Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Kocaeli, Manisa şehirlerinde ve bu şehirlerin çeşitli ilçelerinde, gece saat 02.00 sularında eş zamanlı baskınlar başladı. Farklı şehirlerde aynı saatlerde operasyonun başlamış olması, operasyonunun mahaldeki adli mercilerce yapılmadığı, talimatlı bir operasyon yapıldığının göstergesi oldu.