04.29.2024

HDP’li Semra Güzel’in tahliye talebine ret

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in davası bugün görüldü. Mahkeme tahliye talebini reddetti.

Güzel’in Adıyaman’da 2017’de düzenlenen operasyonda öldürülen PKK’lı Volkan Bora’yla fotoğrafları basında yayınlanmıştı. Bunun üzerine Güzel’in yargılanması için iki fezleke hazırlanıp Meclis’e gönderilmişti.

HDP’li vekilin dokunulmazlığı 1 Mart’ta kaldırılmıştı. Son olarak yurtdışına kaçmak isteyen Güzel yakalanarak tutuklanmıştı. Güzel’e ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’tan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Güzel, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) katılırken, avukatları ve bazı HDP’li milletvekilleri de salonda hazır bulundu.

Savunmasında, yurt dışına kaçma iddialarını reddeden sanık Güzel şunları söyledi: “Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığınca 2017’de hakkımda soruşturma yürütülmüş, o dosyada ismim, TC kimlik numaram hepsi var. O dönem HTS kayıtları ve daha birçok şey incelenmiş. Buna ilişkin bir ifade bile istenilmemiş. O dönem soruşturmayı yapanlar görevi kötüye mi kullanmıştır? Hayır. Herhangi bir suç unsuru bulamamıştır. Vekil olmasaydım belki de bu dosya bu aşamaya gelmeyecekti. Bu fotoğraflardan propaganda da çıkarılamaz. Çünkü paylaşan ben değilim. Bu fotoğrafı Meclis kürsüsünde kullananlar propaganda yapmaktadır. Bu süreçte hakkımda çok ciddi bir linç kampanyası yürütüldü. Fotoğraflar yayımlandıktan sonra yurt dışı yasağım yoktu, pasaportumla yurt dışına gidebilirdim. O linç kampanyasına maruz kaldığım süreçte evde yoktum. Bir yere kaçmadım, kamufle olmadım.”

Sanık Güzel’in savunmasının ardından söz alan avukat Eylem Arzu Kayaoğlu, Güzel’in milletvekili olduğunu belirterek, Anayasa’nın 83’üncü maddesi gereğince yargılamada ‘durma’ kararı verilmesini talep etti.

Avukat Kayaoğlu, “Müvekkil hala milletvekilidir, bu nedenle hiçbir şekilde lehe ya da aleyhe delil toplanamaz. İddianamenin iadesini ve kovuşturmanın durmasını istiyoruz” diye konuştu.

Avukat beyanlarının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına ve ‘durma’ talebinin bir sonraki celsede değerlendirilmesine karar vererek, duruşmayı 20 Şubat 2023’e erteledi.