04.28.2024

İsrail ile Sudan Washington’da barış anlaşması imzalayacak

İsrail’in Filistinlilere dönük saldırılarını artırdığı bir dönemde İsrail ile normalleşme adımı atan Arap Birliği ülkelerine Sudan da katıldı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, anlaşmanın gelecek ay Washington’da imzalanacağını duyurdu.

İsrail’de Binyamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin Filistin’e yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığı bir dönemde, İsraille normalleşme adımı atan Arap Birliği ülkelerine Sudan da katıldı. Dün Sudan’a son yılların en üst düzey ziyaretini gerçekleştiren İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Sudan Devlet Başkanı Abdel Fattah el Burhan ve hükümet yetkilileriyle görüştü. Ziyaret sonrası ülkesine dönen Eli Cohen, Tel Aviv havaalanında yaptığı açıklamada iki ülke arasında bir barış anlaşması imzalanacağını duyurdu. Anlaşmanın imzalanması hâlinde Sudan, İsrail’in ABD arabuluculuğunda bölge ülkeleriyle ‘İbrahim Mutabakatı’ adı altında yürüttüğü normalleşme sürecine katılan dördüncü ülke olacak.

ANLAŞMA SİVİL HÜKÜMETLE İMZALANACAK

Cohen, “Ziyaretin bir parçası olarak Sudan ve İsrail arasında bir barış anlaşması imzalanması konusunda mutabık kaldığımızı açıklamaktan memnuniyet duyuyorum” dedi. İsrail Dışişleri Bakanlığı ise anlaşmanın bir ay içinde, Hartum’daki askeri yönetiminin yetkilerini sivil hükümete devretmesinin ardından Washington’da imzalanacağını belirtti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lior Haiat, “Anlaşmanın imzalanmasını ve her iki ülkede karşılıklı diplomatik temsilcilikler açılmasını bekliyoruz” dedi.

Sudan Devlet Başkanlığı ofisinden ziyarete ilişkin yapılan açıklamada ise, “İki ülke heyetlerinin, askeri işbirliği ve güvenlik konularında işbirliğinin ilerletilmesinin yanında, tarım, enerji, sağlık, sulama ve eğitim alanlarında da yakın temasın sürdürülmesi üzerinde uzlaştığı” belirtildi. Öte yandan, “İsrail ile Filistin halkları arasında istikrarın sağlanmasının önemine” vurgu yapıldı.

‘İBRAHİM MUTABAKATI’ İLE YEMİN BOZULDU

İsrail, 2020’de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Fas ile ‘İbrahim Mutabakatı’na imzalayarak ilişkilerde normalleşme için ilk adımı atmıştı. ABD’nin arabuluculuğunda görüşmeleri sürdüren Arap Birliği ülkeleri on yıllardır İsrail’i resmen egemen bir ülke olarak tanımayı reddediyordu. 1967’deki Arap-İsrail savaşının ardından Sudan’ın başkenti Hartum’da yapılan Arap Birliği zirvesinde tüm üye ülkeler ‘İsrail’i asla resmen tanımayacağına’ dönük yemin etmişti.