05.04.2024

İsrail ‘karmaşık ve büyük bir takas anlaşması’ üzerinde çalışıyor

Hamas saldırı ve bombardıman durdurulmadığı sürece takas için herhangi bir müzakere başlatmama yönündeki pozisyonunu koruyor

İsrailli kaynaklar, Savaş Konseyi’nin Hamas ile yeni ve karmaşık bir rehine ve tutuklu takas anlaşması için yeni bir yaklaşımı tartışacağını bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın İsrail merkezli Kanal 12’den aktardığına göre, Tel Aviv daha fazla Filistinli tutuklunun İsrail hapishanelerinden serbest bırakılması karşılığında, Hamas’ın gözetiminde olan kadın, hasta, yaralı ve yaşlıların serbest bırakılmasını talep eden ‘büyük bir takas anlaşması’ içerebilecek öneri hazırlıyor.

Teklifte ayrıca, geçici ateşkes ve Gazze Şeridi’ne yardım girişi de yer alıyor.

Kan 11 haber kanalı da İsrail’in, Hamas ve Gazze Şeridi’ndeki diğer gruplar tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik yeni bir teklif sunmayı düşündüğünü bildirdi.

Kanala göre müzakerelere katılan yetkililer, Filistinli kadın ve çocuk tutukluların serbest bırakılması karşılığında, Hamas’ın elinde bulunan tüm kadın ve çocukların serbest bırakılmasını öngören önceki anlaşmaya benzer genel hatlarla insani bir ateşkese varma olasılığını tartışıyor.

İsrail kaynakları, anlaşmayı yaşlıların serbest bırakılması yönünde genişletme ihtimalinin mümkün olduğunu, Mısır ve Katar’ın Hamas’a, tutuklu Hamas liderlerinin serbest bırakılması karşılığında yaşlı rehinelerin serbest bırakılmasını da içeren yeni teklifler sunduğunu belirtti.

Hamas, bu önerilere henüz bir yanıt vermedi.

Hareket yaptığı açıklamada, saldırı ve bombardıman durdurulmadığı sürece rehine ve tutuklu takası için herhangi bir müzakere başlatmama yönündeki pozisyonunu koruduğunu ve bu pozisyonunu tüm arabuluculara ilettiğini bildirdi.

Uzun müzakereler

İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad’ın Şefi David Barnea, İsrail Savaş Konseyi’nden yeşil ışık aldıktan sonra, takas anlaşmasına yönelik müzakerelerin yeniden başlatılması olasılığını görüşmek üzere cuma akşamı Avrupa’da Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile bir araya geldi.

Görüşmeler istikşafi amaçlı olmasına rağmen İsrail’deki kaynaklar, bu görüşmelerin müzakerelerin karmaşık ve zor olacağını ve önceki müzakerelerden farklı olarak çok uzun zaman alabileceğini gösterdiğini söyledi.

İsrail’in bu hamlesi, İsrail ordusunun Gazze’de yanlışlıkla 3 rehineyi öldürdüğü ‘Şucaiyye felaketinin’ ardından geldi.

Bu olay İsrail’de büyük öfkeye yol açtı ve tepkiler devam ediyor.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın Sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail ordusunu üç rehineyi kasten infaz etmekle suçladı.

İzzeddin el-Kassam Tugayları, öldürülen söz konusu rehinelerin, İsrail ordusunun füze fırlatmayı bırakması için yardım çağrısında bulunduğu ve ülkelerine derhal geri dönmeyi talep ettikleri bir videosunu yayınladı.