05.04.2024

İsrail saldırıları nedeniyle Refah’ta “sağlık felaketi” yaşanıyor

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları nedeniyle abluka altındaki Gazze Şeridi’nin Refah kentinde sağlık hizmetlerinin “çok kötü” durumda olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, Refah kentindeki hastanelerin küçük olduğunu ve İsrail saldırıları nedeniyle kentte bir “sağlık felaketi” yaşandığını belirtti.

Sağlık ekiplerinin yaralılara yetişemediğini ve yeterli hizmeti veremediğini aktaran Kudra, Refah’taki Ebu Yusuf En-Neccar Hastanesinin kapasitesinin aşırı derecede aşıldığını kaydetti.

“Gazze’deki ihtiyaç günde bin tır ama 70 tır girmiyor”

İsrail’in Gazze’ye tıbbi yardım girişini engellediğini ve bunu bir silah olarak kullandığını ifade eden Kudra, İsrail’e Gazze’ye insani yardım girişine izin vermesi konusunda baskı kurulması gerektiğini vurguladı.

Kudra Gazze’ye giren yardım tırlarına ilişkin şunları kaydetti: “Gazze’ye girenler günde 70 tırı geçmiyor, halbuki halkın ihtiyaçları bin yardım tırının girmesini gerektiriyor.”

Hamas’tan BM’ye sağlık tesislerinin korunması çağrısı

Öte yandan, Hamas’tan yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’nda Filistin Kızılayı ekiplerini alıkoyması ve hala yüze yakın sağlık personelini alıkoyuyor olmasının savaş suçu olduğu belirtildi.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası kuruluşlara, sağlık tesisleri ve personelinin korunması konusunda hukuki ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirmeleri çağrısı yapıldı.