04.28.2024

Katil İsrail saldırısında yaralanan gazeteci Ebu Dakka hayatını kaybetti

İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’a saldırısında yaralanan El Cezire kameramanı Ebu Dakka yaşamını yitirdi. CPJ, yazılı bir açıklama yaparak bağımsız soruşturma çağrısında bulundu.
İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta Ferhane Okulu yakınına düzenlediği saldırıda yaralanan ve sığındığı bölge kuşatılarak ilk yardım ekiplerinin saatlerce müdahalesine izin verilmeyen El Cezire kameramanı Samir Ebu Dakka hayatını kaybetti. İsrail’in düzenlediği saldırıda şarapnel parçaları isabet etmesi sonucu yaralanan Ebu Dakka’nın ölümünü El Cezire televizyonu duyurdu.

Ebu Dakka’nın yaralandıktan sonra sığındığı ve saldırıların devam ettiği Ferhane Okulu’nun olduğu bölgeye ambulansların giremediği, İsrail güçlerince kuşatılan bölgeye ilk yardım ekiplerinin girmesine ve kanaması olan yaralı gazeteciye müdahale edilmesine saatlerce izin verilmediği kaydedildi. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, okulda mahsur kalan Ebu Dakka’ya ve diğer yaralılara müdahale etmek isteyen üç sivil savunma çalışanı da İsrail saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

CPJ’DEN BAĞIMSIZ SORUŞTURMA ÇAĞRISI
Sosyal medyada, Ebu Dakka’nın Ferhane Okulu yakınında son çekimleri sırasındaki görüntüleri yer aldı. Burada, Ebu Dakka’nın uykusuz hali dikkati çekerken bir gazeteci arkadaşının kendisine, ne zamandan beri uyumuyorsun sorusuna Ebu Dakka, “Günde yaklaşık 3 saat uyuyabiliyorum” cevabını vererek tüm basın mensubu arkadaşlarına sağlık ve afiyette kalmaları temennisinde bulunduğu görülüyordu.

Ebu Dakka’nın ölümüne ilişkin Gazetecileri Koruma Komitesi’nden (CPJ) de yazılı bir açıklama yapıldı. Gazze muhabiri Vail ed-Dahduh’un da yaralandığı hatırlatılan açıklamada, ‘faillerden hesap sormak için uluslararası kamuoyuna bağımsız soruşturma çağrısı’ yapıldı.

CPJ Program Direktörü Carlos Martínez de la Serna da konuya ilişkin açıklamasında, “CPJ, El Cezire gazetecisi Wael Al Dahdouh’un yaralandığı ve Samir Ebu Dakka’nın öldüğü insansız hava aracı saldırısı karşısında derin üzüntü ve endişe duyuyor” diyerek uluslararası yetkililere saldırıyla ilgili bağımsız soruşturma çağrısını yineledi.

ÜRDÜN: GAZETECİLERİ HEDEF ALMAK GERÇEĞİ HEDEF ALMAKTIR
Ürdün de İsrail’in Filistin’de görev yapan gazetecilere yönelik saldırılarına tepki göstererek, Gazze’de El Cezire muhabiri ve kameramanını hedef almasını kınadı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin El Cezire kameramanı Samir Ebu Dakka’nın öldürülmesi ve muhabir Vail Dahduh’un yaralanmasına yol açan saldırıyı kınadı. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının da şiddetle kınandığı açıklamada, saldırılarda ‘gazetecilerin özellikle hedef alındığı’ vurgulandı.

Açıklamada, “Gazetecileri hedef almak gerçeği hedef almaktır. Bu durum, İsrail’in Gazze Şeridi’nde süregelen saldırılarının geride bıraktığı korkunç gerçeği gizleme girişimidir” ifadelerine yer verildi.