05.04.2024

Kızılay’ın kan stoku kritik seviyenin altında

Çağrılara rağmen kan stokunda kritik seviye aşılamadı.

Kritik kan stoku seviyesini 52 bin olarak olarak açıklayan Kızılay’ın elinde, 29 bin ünite kan kaldı. Deprem sürecindeki güven kaybı nedeniyle kan bağışı çağrıları da henüz karşılık bulmadı.

Maraş merkezli depremlerin ardından başta çadır ve yemek satışı omak üzere birçok skandalla gündeme gelen Kızılay’da kan stoku, kritik seviyenin çok altında kaldı. Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Saim Kerman, 11 Nisan tarihinde yaptığı açıklamada, Kızılay’ın ulusal kan stokunun “kritik” kabul edilen seviyenin altına indiğini söylemişti. Kızılay yöneticilerinin, muhalefetin ve sağlık meslek örgütlerinin çağrısına rağmen kritik seviyenin üstüne çıkılamadı.

Kerman, söz konusu açıklamasında “Kritik seviye Türkiye için bütün hastanelerimiz baz alınarak ve kan gruplarına da bakılarak minimum 52 bin ünite olarak belirlenmiştir. Şu anda kritik eşikteyiz, maalesef 23 bin 824 seviyesindeyiz. Bu oldukça düşük bir rakam” derken, 11 Nisan’da 23 bin olan kan stoku 1 Mayıs’ta sadece 29 bin seviyelerine ulaşabildi.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre Kızılay Kan Hizmetleri’nde görev yapan sağlıkçılar; yurttaşların kan bağışı noktalarında Kızılay’a güvenmediğini söylediğini ve tepki olarak kan vermediğini aktardı.

KAN BAĞIŞI ÇAĞRILARI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan (SES) yapılan açıklamada, “Kızılay’ın ayyuka çıkan tüm olumsuzluklarına rağmen kan bağışına devam etmek zorundayız” denilmişti.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Kızılay’ın kan çağrısına ilişkin paylaşımda bulunarak, “Sevgili halkımızı davet ediyorum. Kan verelim” ifadelerini kullanmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Biliyorum, mevcut Kızılay yönetimine kızgınsınız. Ben de tepkiliyim. Ne yazık ki bu asil kurum, başındaki zat ve ona bu görevi layık gören zihniyet yüzünden zor durumda. Bakmayın sıralanan bahanelere, ulusal stokların tükenmesinin tek nedeni bu yönetim. 14 Mayıs’tan sonra Kızılay yine liyakatli bir yönetime kavuşacak. Ama şimdi kan bağışı zamanı. Tüm duyarlı vatandaşlarımı kan bağışına davet ediyorum” diyerek çağrıda bulunmuştu.