04.28.2024

Musk, X’i Avrupa’dan çekmeyi planlıyor

Sosyal medya platformu X’in sahibi Elon Musk, dijital hizmetlerle ilgili yeni düzenlemeden dolayı uygulamayı Avrupa Birliği’nden çekmeyi değerlendiriyor.

Elon Musk’ın Dijital Hizmetler Yasası’na uymak zorunda kalmaktan giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradığı belirtildi.

Bussiness Insider’a göre, geçtiğimiz yıl X yani Twitter’ı 44 milyar dolara satın alan milyarderin, uygulamanın bölgedeki kullanılabilirliğini kaldırmayı ya da Avrupa Birliği’ndeki kullanıcıların uygulamaya erişimini engellemeyi tartıştığını söyledi.

THREADS ERİŞİME KAPATILMIŞTI
Bu durumun gerçekleşmesi halinde rakip platform Threads gibi X de Avrupa’da erişime kapatılacak.

Dijital Hizmetler Yasası, ağustos ayında yürürlüğe girdi ve X gibi büyük çevrimiçi platformlar üzerinde yanlış, yanıltıcı ve zararlı bilgilerin denetlenmesi ve kaldırılması için etkili ve şeffaf sistemlere sahip olmasını gerektiriyor.

X, YASAYI İHLAL EDİYOR
İsrail-Filistin savaşına ilişkin dezenformasyon paylaşımlarının X’te hızla yayılmasıyla birlikte platformun Dijital Hizmetler Yasası’nı ihlal ettiği belirtildi.

AB Komisyonu Üyesi Thierry Breton geçen hafta yaptığı açıklamada, Komisyon’un X’in yeni yasaya uyumunu resmi olarak “araştırdığını” ve platformdan zararlı veya zehirli bilgileri azaltma ve kaldırma eylemleri hakkında resmi olarak ayrıntılı bilgi talep ettiğini söyledi.

PARA CEZASI ALABİLİR
Nakit sıkıntısı çeken X, DSA’yı ihlal ettiği tespit edilirse para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Komisyon, bir şirketin küresel gelirinin yüzde 6’sına kadar “periyodik ceza ödemeleri” veya para cezaları uygulayabilir.