04.29.2024

NATO Askeri Komite Başkanı Bauer: İttifak Rusya ile çatışmaya hazır

NATO Askeri Komite Başkanı: Rusya ile çatışmaya hazırırız

NATO Askeri Komite Başkanı Rob Bauer, Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın Armyinform adlı sitesine verdiği demeçte, ittifakın Rusya ile çatışmaya hazır olduğunu söyledi. Bauer ilgili soruya verdiği yanıtta, “Hazır mıyız? Yanıt: evet! Bu bizim asıl görevimiz” diyerek, NATO’nun 2014 yılında, Kırım’ın Rusya ile birleşmesinden hemen sonra bu senaryoyu değerlendirmeye aldığını vurguladı. İttifakın 2019’da kolektif güvenliğe döndüğünü belirten Bauer, stratejilerde, operasyonel planlamada değişikliğe ve üye ülkelerin silahlı kuvvetlerinde yenilenmeye gidildiğini kaydetti. Bauer aynı zamanda, ittifakın Ukrayna’ya asker göndermeyi planlamadığına vurgu yaparak, “Fakat eğer bir ülke buraya asker göndermeye karar verirse, bunun ittifakın geri kalanıyla bir bağlantısı olacağını anlamalıdır” ifadesini kullandı.

NATO yetkilisi ayrıca Ukrayna’nın “hayal edilemeyecek acılar” yaşadığını ancak 2024 konusunda aşırı karamsar olma hatasına düşmemesi gerektiğini söyledi.

“Dünya 2023’te aşırı iyimser olmuş olabilir ama biz 2024’te aşırı kötümserleşerek aynı hatayı yapmamalıyız. Kötümserler savaşları kazanmaz. Ve gerçeklere bakarsanız, Ukrayna’nın başarıya ulaşma becerisine güvenmek için her türlü neden var” ifadelerini kullandı.